Nem kispályáztak a drogcsempészek

Több mint öt tonna kokaint foglaltak le egy Amerikába tartó hajón

Kolumbiában évente mintegy 300 tonna kokaint termelnek az ENSZ adatai szerint. Jut belőle mindenhova.

2015.03.22 07:48MTI

Az amerikai hatóságok 5,28 tonnás, 180 millió dollár (50 milliárd forint) értékű kolumbiai kokainszállítmányt foglaltak le egy, az Egyesült Államokba tartó hajón a Csendes-óceánon - közölte még szombaton a kolumbiai főügyész hivatala.

A panamai zászló alatt közlekedő hajóra az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) csapott le nemzetközi vizeken, Közép-Amerika térségében. A szállítmány a kolumbiai Buenaventura kikötővárosából indult útnak, és az Egyesült Államokba tartott - közölte Alexandra Ladino, a főügyészség kábítószer-ellenes rendőri alakulatának igazgatója a kolumbiai segítséggel végrehajtott akcióról.

A kábítószert egy kolumbiai bűnbanda akarta becsempészni és értékesíteni az Egyesült Államokban, de azt, hogy pontosan melyik szervezetről van szó, a hatóság más folyamatban lévő nyomozások érdekében nem árulta el. A hajón 14, Kolumbiából és más latin-amerikai országokból származó embert vettek őrizetbe, akik ellen az Egyesült Államokban indult eljárás.

Kolumbiában évente mintegy 300 tonna kokaint termelnek az ENSZ adatai szerint. Tavaly a hatóságok mintegy 166 tonnát foglaltak le a kábítószerből az országban. A legfőbb kolumbiai termelők és csempészek a marxista lázadók, valamint leszerelt milicisták alapította szervezetek és kisebb kartellek. Az 50 éve polgárháborút vívó csoportok javarészt a drogkereskedelemből finanszírozzák harcukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.