Döntött a szövetségi bíró

Nyilvánosságra kell hozni a foglyok megalázásáról készült képeket

Az amerikai kormánynak nyilvánosságra kell hoznia az amerikai erők által Irakban, illetve Afganisztánban őrizetben tartott foglyok megalázásáról készült fényképeket egy szövetségi bíró döntése szerint.

2015.03.22 04:30MTI

A kormánynak - amely több mint egy évtizeden keresztül küzdött azért, hogy ne kelljen kiadnia a felkavaró képeket - két hónapja van, hogy megfellebbezze a döntést.

A képek nyilvánosságra hozatalát az ACLU polgárjogi szervezet követeli arra hivatkozva: a kormány felelős azért, ahogy az amerikai erők bántak a foglyaikkal, és "a képek kétségtelenül fontosak az erről jelenleg folyó társadalmi vitában".

A védelmi minisztérium tanulmányozza az ítéletet, és a bíróságon fogja bejelenteni, hogy miképpen cselekszik - közölte a minisztérium szóvivője. Az ACLU egyelőre nem fűzött megjegyzést az ítélethez. A képek nyilvánosságáról szóló vita az iraki és az afganisztáni háború első éveiben kezdődött.

Az iraki Abu Graib börtönben történt esetekről készült felvételek világraszóló felháborodást váltottak ki, amikor 2004-ben és 2006-ban kiszivárogtak. Az ACLU 2004-es bírósági keresetében rámutatott, hogy a képek fontos elemei azoknak az adatoknak, amelyeket a szervezet a foglyokkal szembeni bánásmódról gyűjt.

Az AP hírügynökség szerint nem lehet tudni, hogy hány hasonló fénykép létezik még. A kormány ugyanis korábban azt közölte, hogy legalább hét afganisztáni, illetve iraki börtönből összesen 29 olyan fénykép van a birtokában, amely foglyok megalázását ábrázolja.

A pénteki döntést hozó bíró egy tavaly augusztusi ítéletében viszont úgy foglalt állást, hogy talán további több száz vagy több ezer ilyen fényképe lehet a kormánynak. Alvin Hellerstein bíró akkor azt mondta, bizonyos képek, amelyeket ő látott, "úgyszólván ártalmatlanok, más képek tartalmán viszont komolyabban el kell gondolkodni".

Közölte, ha bármelyik képet nyilvánosságra hozzák, úgy kell módosítani, hogy ne lehessen azonosítani a rajta szereplőket. Az amerikai katonák által készített egyes képekkel kapcsolatban már folyt bűnügyi nyomozás a foglyok megalázásának gyanúja miatt.

A washingtoni kormány arra hivatkozva tagadja meg a képek nyilvánosságra hozatalát, hogy ha ismertté válnának, akkor ennek hatására nagyobb veszélybe kerülnének a külföldön szolgáló amerikai katonák és kormánytisztviselők.

A kongresszus 2009-ben hozott egy olyan törvényt, miszerint ha a védelmi miniszter úgy ítéli meg, hogy bizonyos képek nyilvánosságra hozatala veszélybe sodorna amerikai állampolgárokat, tisztségviselőket vagy katonákat, akkor a kormány megőrizhetné azok titkosságát.

Azóta a védelmi miniszterek mindig így jártak el, de Hellerstein bíró szerint az indoklás soha nem volt alapos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.