Vizsgálatot indítottak ellene

Korrupcióval gyanúsítják Kína első autógyárának vezetőjét

Kína első állami autógyárának, a Vörös Zászló autómárkát is gyártó, északkelet-kínai székhelyű FAW Csoportnak az elnökét is elérte a korrupcióellenes harc, vizsgálatot indítottak ellene.

2015.03.16 14:30MTI

A szűkszavú, tényközlő hír szerint a Kínai Kommunista Párt (KKP) legfőbb fegyelmi ellenőrző szerve korrupciós vádak, hivatalosan a pártfegyelem megsértése és a törvények megszegése miatt indított nyomozást a 61 éves Hszü Csian-ji ellen. Hszünek képviselői helye volt az országos törvényhozásban, amely vasárnap fejezte be éves ülésszakát.

Sajtójelentések szerint a párt központ fegyelemi ellenőrző bizottságának vizsgálócsoportja tavaly nyáron ellenőrzést tartott a Csilin tartományi nagyvállalatnál és már akkor jelezték, hogy elsősorban a cég értékesítési és logisztikai részlegén egy sor gyanús ügyletre derült fény.

Tavaly augusztusban a vezetés három tagja ellen indult nyomozás, a FAW-Volkswagen vegyesvállalat volt vezérigazgató-helyettese, az Audi értékesítési igazgatójának helyettese és a FAW vezérigazgató-helyettese ellen.

A Cajhszin című pénzügyi-gazdasági magazin azt is megszellőztette, hogy sikkasztás ügyében is vizsgálatot indítottak, mivel gyanú merült fel, hogy a vállalat 2002-ben 23,4 millió jüan (1,1 milliárd forint) értékben földet és 131 villát vásárolt.

Hszü még az 1970-es években kezdett mérnökként dolgozni Kína emblematikus autógyárában, és mielőtt a tartományi kormányzatba került, elérte a vezérigazgató-helyettesi posztot is. Később vezető pártfunkciókat töltött be, és úgy tért vissza az autógyár élére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.