Vallás és politika

Peking az önégetések leállítását várja a dalai lámától

Peking arra szólítja fel a dalai lámát és követőit, hogy fejezzék be az önégetésekre buzdítást a tibetiek körében. Erről Csu Vej-csün, a kínai népfront országos bizottságának etnikai és vallási ügyekért felelős vezető tisztségviselője beszélt újságírók előtt a kínai fővárosban szerdán.

2015.03.11 20:32MTI

Becslések szerint az elmúlt hat évben legalább 130 tibeti gyújtotta fel magát - emigráns szervezetek szerint - a kínai uralom elleni tiltakozásul, a dalai láma hazatérését követelve. Peking véleménye szerint a többségükben fiatal embereket határon túli "felbujtóik" rejtett politikai célokért küldték a halálba.

Csu-Vej-csün egyúttal reményét fejezte ki, hogy a dalai láma felhagy szakadár törekvéseivel és "megtévesztő középutas" elképzelésével, s őszinte párbeszédet kezd a központi kormánnyal a jövőjéről. Ugyanakkor megerősítette: Peking nem fog tárgyalni vele sem Tibet "nagyfokú autonómiájáról", sem az úgynevezett "nagy Tibetről".

Csu azt is megjegyezte, hogy az elmúlt években már kevesebb külföldi vezető találkozott a dalai lámával, aki keresi a külföldi utazások lehetőségét. Úgy vélte, fokozódó népszerűtlensége, amely a nemzetközi médiában is tapasztalható, Tibet fejlődésével és stabilitásával, valamint a tibetiek életkörülményeinek javulásával hozható összefüggésbe. Kitért rá: a dalai lámának az a felvetése, hogy esetleg nem születik újjá, a vallás és az ország elárulásával egyenértékű.

Padma Csholing, a Tibeti Autonóm Terület kormányzatának elnöke a most folyó parlamenti ülésszakhoz kapcsolódó tájékoztatóján kedden ezzel kapcsolatban ugyancsak kijelentette, hogy ez a gondolat a vallás, a tibeti buddhizmus megszentségtelenítése. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a történelmi hagyományok része a vallási vezető személyének Peking általi jóváhagyása, megjegyezte: "Ha a központi kormány nem hagyta volna jóvá, hogy válhatott volna (ő) a 14. dalai lámává? Ha ő azt mondja, nem lesz reinkarnáció, akkor nem lesz? Ez lehetetlen."

A 80. évében járó vallási vezető a BBC Newsnight című műsorában tavaly decemberben úgy vélekedett, hogy a dalai láma intézménye egy napon megszűnik majd. "Ezek az ember alkotta intézmények megszűnnek" - fogalmazott. És, mint mondta, "nincs garancia arra, hogy nem egy hülye dalai láma következne, aki lejáratná magát". Ez - fogalmazott - nagyon szomorú lenne, s ezért jobb, ha egy több száz éves tradíció egy népszerű dalai láma idején ér véget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.