Állami kitüntetéseket osztott Putyin

A Litvinyenko-gyilkosságban részesnek tartott orosz képviselőt is kitüntették

Állami kitüntetést kapott Oroszországban Ramzan Kadirov csecsen elnök, aki egy nappal korábban a Nyemcov-gyilkossággal kapcsolatban letartóztatott volt csecsen belügyes hazafiasságát méltatta, és hasonló elismerésben részesült az az orosz parlamenti képviselő is, akinek személyét összefüggésbe hozták Alekszandr Litvinyenko néhai orosz titkosszolgálati ügynök megmérgezésével.

2015.03.09 15:46MTI

Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn közzétett rendelete szerint Kadirov "az elért munkasikerekért, az aktív társadalmi tevékenységért és a több éves lelkiismeretes munkáért" részesült Becsület érdeméremben.

A hivatalos közlönynek minősülő jogi információs portálon megjelent 25 oldalas utasításban mások kitüntetése mellett az is szerepel, hogy Andrej Lugovoj, az orosz parlament alsóházának biztonsági és korrupcióellenes bizottsági alelnöke "az orosz parlamentarizmus fejlesztéséért és aktív törvényhozói tevékenységéért" a Haza szolgálatáért érdemérem 2. fokozatát nyerte el.

Ramzan Kadirov csecsen elnök vasárnap az Instagram-oldalán odaadó hazafinak és bátor harcosként jellemezte Zaúr Dadajev volt csecsen belügyi katonát. A férfit a Szövetségi Nyomozó Bizottság gyilkossággal, valamint bűnszervezetben elkövetett törvénytelen fegyvertartással vádolta meg Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölésével kapcsolatban. A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság pedig elrendelte Dadajev letartóztatását április végéig.

Kadirov azt írta, hogy "Oroszország igaz fiának" ismerte meg Dadajevet, aki a belügyminisztérium 46-os számú ezredén belül működő Észak nevű zászlóalj parancsnok-helyetteseként szolgált az utóbbi tíz évben. "Zaúr az ezred egyik legbátrabb és legférfiasabb katonája volt" - olvasható Kadirov bejegyzésében. Azt is hangsúlyozta, hogy Dadajevet mindenki mélyen vallásos, hívő muzulmán embernek ismerte, akit, mint minden muzulmánt, "megráztak" a Charlie Hebdo francia hetilapban közölt Mohamed-karikatúrák és az azokat támogató kommentárok.

Egyes feltevések szerint a gyilkosság oka az lehetett, hogy Borisz Nyemcov szolidaritást vállalt a francia szatirikus újsággal, amelynek munkatársait iszlamista szélsőségesek ölték meg januárban.

Andrej Lugovoj orosz törvényhozási képviselőt a brit rendőrség azzal gyanúsítja, hogy köze volt Alekszandr Litvinyenkónak, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesének 2006. november 23-án bekövetkezett halálához.

Litvinyenko 2000-ben emigrált Londonba. A volt titkosszolgálati ügynököt a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a 43 éves volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Januárban megkezdődött a brit bírói vizsgálat a Litvinyenko-ügyben. Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérte kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.