Régi és új erők

Az andalúziai kampánynyitással megkezdődött a választási év Spanyolországban

Megkezdődött a választási kampány Andalúziában pénteken, ez egyben a választási év nyitánya is Spanyolországban, ahol idén helyhatósági és parlamenti választásokat is tartanak.

2015.03.07 04:30MTI

A dél-spanyolországi autonóm közösségben 17 nap múlva nyitják meg a szavazóhelyiségeket, a tét pedig nem kisebb, mint az, hogy leváltják-e az Andalúziát 33 éve kormányzó szocialista pártot (PSOE).

Susana Díaz, az andalúz kormány jelenlegi, szocialista vezetője Almeríában a kampány előestéjén arról beszélt, hogy nagyarányú és egyértelmű győzelmet szeretne aratni.

A CIS nevű spanyol közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint, amelyet pénteken publikáltak a spanyol lapok, egyelőre nem úgy tűnik, hogy ez sikerülni fog. Az adatok szerint ugyan a szocialisták nyernének meg egy most rendezett választást, de hárommal kevesebb mandátumot (44-et) kapnának, mint amennyivel jelenleg rendelkeznek, és nem szereznének abszolút többséget az andalúz parlamentben, vagyis koalíciót kellene kötniük a kormányzáshoz.

Az andalúz parlament 109 fős, az abszolút többség 55 fő.

freedigitalphotos.net/taesmileland

A CIS-felmérés a második helyre a Spanyolországot kormányzó Néppártot (PP) sorolta, amely 16 képviselő helyet vesztene a mostanihoz képest, pedig ez már 2012-ben is kevés volt. Akkor ugyan ők nyerték meg az andalúziai választásokat, de mivel nem voltak többségben, végül a baloldali koalíció alakíthatott kormányt.

Juan Manuel Moreno, a Néppárt andalúziai elnöke a felmérést úgy kommentálta, hogy sok még a rejtett szavazat, utalva ezzel arra, hogy a CIS által megkérdezettek 41,3 százaléka azt mondta: még nem döntötte el, kire fog szavazni.

A felmérés szerint az andalúz parlamentbe jutna még az üstökösként feltűnt baloldali új párt, a Podemos 21-22 képviselője, az Egyesült Baloldal (IU) 4-5 és a magát balközépnek valló Ciudadanos párt 5 képviselője.

Az elemzők úgy vélik, hogy a tavaly januárban alakult Podemos párt lehet a választás legnagyobb nyertese ezzel az eredménnyel, az Egyesült Baloldal viszont éppen velük szemben az "életéért" küzd. A tét ugyanis az, hogy ki szerzi meg a vezető szerepet a radikális baloldali pártok közül.

A választási szakértők szerint ugyanakkor a régi és az új erők versenyeznek egymással ezen a választáson, az andalúz parlamentet eddig alkotó három párt (PSOE, PP, IU) és velük szemben a két új (Podemos, Ciudadanos), amelyek változást sürgetnek.

Ahogy az eddigi nyilatkozatokból kiderült, a kampány fő témái, csakúgy, mint 2012-ben, várhatóan a munkahelyteremtés és a korrupció elleni küzdelem lesz. Sokan úgy látják, hogy andalúziai választás a főpróba az általános önkormányzati és az országos parlamenti választások előtt.

A helyhatósági választások május 24-én lesznek Spanyolországban, négy autonóm közösséget kivéve. Andalúziában januárban jelentette be a kormány, hogy felbontja a koalíciós megállapodást, ezért írták ki március 22-re az előre hozott választásokat. Katalóniában szeptember 27-én szintén előre hozott választásokat tartanak, miközben az csak 2016-ban lenne esedékes. A katalán függetlenséget szorgalmazó pártok szerint ugyanis törvényes népszavazás nélkül csak úgy lehet bizonyítani, hogy az emberek többsége önálló Katalóniát szeretne, ha ők nyernek a választásokon. Baszkföldön és Galíciában jövőre tartanak választásokat.

Az országos parlamenti választásokat év végén tartják Spanyolországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.