Részben feladta az éhségsztrájkot

Húslevest már hajlandó fogyasztani az ukrán pilótanő

Az orosz vizsgálati fogságban ülő Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő részben feladta éhségsztrájkját, hajlandó húslevest fogyasztani.

2015.03.05 18:42MTI

A pilótanő ügyvédje, Mark Fejgin szerint viszont Szavcsenko szervezete annyira legyengült, hogy semmilyen táplálékot nem tud magához venni, még a húslevest sem tudta megemészteni.

Mint mondta, Szavcsenko azért döntött az éhségsztrájk beszüntetése mellett, mert szerdán állapota tovább rosszabbodott, és megértette, hogy fizikailag nem bírja tovább az éhezést.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint a fogva tartása ellen december óta éhezéssel tiltakozó katonanő elfogadta orvosai javaslatát egészségi állapotának javítására, és beleegyezett, hogy csirkehúslevest vegyen magához. Mindazonáltal nem adta fel az éhségsztrájkot - tette hozzá a szolgálat.

Az orosz csirkehúslevest alapvetően a belefőzött hús és zöldségfélék nélkül tálalják, inkább a magyar erőlevesre hasonlít. Szavcsenko szerdán még kitartott amellett, hogy nem vesz magához semmit a vizen kívül.

A fiatal nő megjelent azon a bírósági tárgyaláson, amelyen a nyomozóhatóság döntését helyben hagyva elutasították kérését, hogy engedjék ki őt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének strasbourgi ülésére.

Szavcsenkót tavaly távollétében az ukrán parlament képviselőjévé választották. Orosz jogvédők rendkívüli módon aggódtak az ukrán katonanő életéért, egyikük a múlt héten arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy Szavcsenko napokon belül meghalhat.

A katonanőt tavaly nyár óta egy moszkvai börtönben őrzik. Állítása szerint a délkelet-ukrajnai szakadárok rabolták el és adták át az orosz hatóságoknak.

Az orosz szövetségi nyomozóhatóság azzal vádolja Szavcsenkót, hogy az Ajdar nevű ukrán fegyveres csoport Mi-24-es helikopteren szolgáló pilótanőjeként köze volt két orosz tévés halálához, akik tavaly nyáron aknatűzben vesztették életüket Délkelet-Ukrajna területén. Állítólag ő továbbította az ukrán fegyvereseknek az orosz tévések tartózkodási helyének koordinátáit.

Petro Porosenko ukrán elnök levelet küldött Vlagyimir Putyinnak, amelyben arra kérte az orosz elnököt, hogy engedjék ki a börtönből Szavcsenkót. Porosenko a szerdán Kijevben tartózkodó Matteo Renzi olasz miniszterelnököt is arra kérte, hogy járjon közbe az orosz elnöknél Szavcsenko szabadon bocsátása érdekében.

Renzit csütörtökön fogadta a Kremlben az orosz államfő. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt közölte, hogy Szavcsenko ügye nem került szóba a két politikus tárgyalásán, és a Kremlben készül a válasz Porosenko levelére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.