Antirasszistából anticionista

Antiszemita műsor forgalmazását tiltották be Franciaországban

Betiltotta az antiszemitizmussal vádolt humorista, Dieudonné M,bala M,bala legutóbbi műsoráról készült DVD forgalmazását szerdán a párizsi legfelsőbb bíróság.

2015.03.05 02:30MTI
Facebook/Dieudonné Official

A felvételen a humorista Le Mur (A fal) című showja látható, amelynek turnéja tavaly félbeszakadt, mivel több város letiltotta az előadást, s a döntéseket az államtanács is jóváhagyta.

A legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a DVD-n gyűlöletkeltő és faji vagy vallási erőszakra uszító, valamint emberiesség elleni bűntetteket dicsőítő, illetve azokat vitató részletek láthatók.

Az államtanács döntése óta a 49 éves Dieudonné nem lépett fel többet a vitatott műsorral, de az arról készült felvétel 2014 júliusa óta a humorista internetes oldalán megvásárolható. Emiatt fordult bírósághoz a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga (LICRA).

A bíróság megállapította, hogy a felvételen hallható mondatok a zsidók elleni gyűlöletkeltésre alkalmasak, ezért elrendelte a DVD bevonását és megtiltotta kereskedelmi forgalmazását, ami nagyon ritka Franciaországban.

A humoristát és a DVD-t forgalmazó produkciós irodát 5 ezer eurós kártérítést megfizetésére is kötelezte a bíróság, amely összeg a LICRA-t illeti.

A provokációiról elhíresült humoristát már többször elítélték antiszemita megszólalásai miatt. Legutóbb január 14-én indult ellene terrorizmus dicsőítésének gyanújával eljárás, amiért a párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook oldalára: "Je me sens Charlie Coulibaly" (Charlie Coulibalynak érzem magam). Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni merénylet és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők "Charlie vagyok" jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser boltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét.

Bírósági meghallgatásán tagadta, hogy a terrorizmust dicsőítette, és azt állította, hogy nem antiszemita, "mert az nem vicces".

Az ügyben március 18-án hoz ítéletet a bíróság.

A kameruni fekete bőrű apától és breton anyától született Dieudonné az 1990-es években antirasszista humorista volt, népszerű szkeccseket írt, amelyeket a gimnáziumban megismert barátjával, a zsidó Elie Seimounnal adott elő. A duó szétválását követően vált az "anticionizmus" harcos aktivistájává, 2010 óta a francia média, politológusok és politikusok antiszemita figuraként tartják számon. Eddig hét elítélő bírósági végzés született ellene antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de az összesen 65 ezer eurónyi (20 millió forintnyi) pénzbüntetésből még semmit nem fizetett be. Tavaly júliusban adócsalás miatt is eljárás indult ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.