Infekció

Húsz osztrák telepen találtak herpeszvírussal fertőzött marhát

A cégek közül 14 Tirolban, négy Alsó-Ausztriában, a továbbiak Vorarlbergben és Felső-Ausztriában működnek, azonban pontosan nem nevezték meg őket. A megvizsgált 4918 állat közül 118 tesztje lett pozitív.

2015.03.04 19:13MTI
freedigitalphotos.net/satit_srihin

Húsz ausztriai telepen találtak herpeszvírussal fertőzött szarvasmarhát - közölte az osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) szerdán.

A cégek közül 14 Tirolban, négy Alsó-Ausztriában, a továbbiak Vorarlbergben és Felső-Ausztriában működnek, azonban pontosan nem nevezték meg őket. A megvizsgált 4918 állat közül 118 tesztje lett pozitív.

Ausztriában először január végén észleltek több algériai exportra szánt állatban olyan fertőző orr- és légcsőgyulladásos betegséget, amelynek kiváltója a herpeszvírus. A kórokozó emberre veszélytelen, azonban a beteg példányokat le kell ölni, ugyanis a járvány erős és fertőző légúti gyulladásokhoz vezethet.

A bajor élelmiszerbiztonsági és egészségügyi hivatal (LGL) kedden közölte, hogy Bajorországba eddig kilenc farmon találtak herpeszvírust hordozó, beteg állatot. A vírust ausztriai beszállítótól érkezett példányok hordozták. Az eseteket február közepétől jelentették a hatóságoknak, a fertőzött állatokat leölték, azonban arról nem közöltek bővebb információt, hogy mely bajor farmokról van szó.

A bajor hivatal közlése szerint a bajorországi és az osztrák hatóságok együttműködve dolgoznak a helyzet kezelésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.