Tucatnyi bejelentés

Folytatódtak az éjszakai drónreptetések Párizsban

Tucatnyi lakossági bejelentést kapott újabb drónreptetésekről Párizsban szerdára virradó éjjel a rendőrség. A hatóságok még vizsgálják, hogy mindegyik esetben ténylegesen pilóta nélküli repülőgépet észleltek-e.

2015.03.04 11:53MTI

A France Info hírrádió úgy tudja, hogy a hatóságok hét drónt észleltek a francia főváros felett, elsősorban a keleti oldalon, és az Eiffel-torony környékén. A Le Parisien című napilap szerint a Párizstól nyugatra található versailles-i kastély felett is elrepült egy pilóta nélküli repülőgép.

Az egyik drónt a rendőrségnek sikerült üldözőbe vennie, négy kilométeren át követték a Párizzsal szomszédos Vincennes-ig, ahol a repülőgép leszállt. Ott ismeretlenek felkapták és elmenekültek egy gépkocsival.

Az előző éjszaka és a múlt héten két egymás utáni éjszaka észleltek drónokat Párizs felett, annak ellenére, hogy engedély nélkül tilos pilóta nélküli repülőgépeket reptetni a fővárosban.

Múlt keddre és szerdára virradóra öt-öt alkalommal láttak drónokat a város különböző pontjain, egyebek közt a Concorde téren, az Egyesült Államok nagykövetségi épületének közelében, valamint az Eiffel-torony és az Invalidusok dómja felett. Ezen a héten pedig keddre virradó éjjel egy csendőr látott egy drónt átrepülni a Libération című napilap székháza felett, amelyet nagy erőkkel véd a rendőrség, miután a január 7-i, 12 áldozattal járó merényletet követően ide költözött be a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége.

Az ügyészség minden esetben tiltott helyen való repülés miatt indított vizsgálatot, a nyomozást a légi közlekedési csendőrség végzi, de egyelőre nem sikerült azonosítaniuk a gépek irányítóit.

A szakértők nem tartják valószínűnek, hogy terroristák állnak a reptetések hátterében, miután ezeken a gépeken nem lehet robbanóanyagot szállítani. A rendőrség ennek ellenére nem zár ki semmilyen feltételezést, leginkább provokációt gyanít. Elképzelhetőnek tartják, hogy bűnözők a drónokra szerelt kamerákkal végeznek terepszemlét vagy repülőgép-modellezők tesztelik az új gépeiket, de az is lehetséges, valaki vagy valakik egyszerűen szórakoznak azon, ahogy a rendőri erők, a titkosszolgálatok és a média reagál a fél éve tartó rejtélyes repülésekre.

"Ha megtaláljuk az elkövetőket, és kiderül, hogy szórakoznak, büntetést kapnak" - mondta szerdán Stéphane Le Foll kormányszóvivő a France Info hírrádióban.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter kedd este a nemzetgyűlésben elmondta, hogy október 5. óta hatvan drónrepülést észleltek Párizsban és az ország nukleáris létesítményeinek környékén. Az elkövetőket egyszer sem sikerült azonosítani.

A tiltott helyen történő reptetések megszüntetése érdekében a kormány ezentúl részletesen tájékoztatja a vásárláskor a gépek felhasználóit a kiszabható büntetésekről, amelyek a légi közlekedés akadályozása, más életének veszélyeztetése, rendszeres engedély nélküli reptetés esetén elérheti az öt év szabadságvesztést és a 75 ezer eurós pénzbüntetést.

A belügyminiszter több lehetséges ellenintézkedést is felvetett javaslatként, köztük azt, hogy szereljék fel chipekkel a drónokat a nyomon követés megkönnyítésére, vagy elektronikai zavarásokkal biztosítsák a drónok megállítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.