Iráni atomügy

Netanjahu kongresszusi beszédét dicsérik és ostorozzák

A politikai paletta különböző részein dicsérik vagy ostorozzák az izraeli politikusok Benjámin Netanjahu miniszterelnök előző napi, az iráni atomügyben a washingtoni kongresszusban elhangzott beszédét .

2015.03.04 10:18MTI

Cipi Livni, a balközép ellenzéki Cionista Tábor társvezére a közszolgálati rádióban azt mondta, hogy Netanjahu politikai célokra használta fel Izrael biztonsági szükségleteit, és kárt okozott az országnak, mert szónoklatával kifejezte, hogy képtelen befolyásolni az iráni atomprogram ügyeit.

"Egy vezetőnek nem az a feladata, hogy szorongást mutasson, hanem hogy megoldja a bajokat" - mondta a politikusnő. A Netanjahu pártjához, a jobbközép Likudhoz tartozó Móse Jaalon védelmi miniszter szintén a rádióban szerda reggel azt mondta, hogy figyel a kormányfőt ostorozó véleményekre, s a történelemre bízza az értékelést.

"Nem kétséges, hogy Netanjahu a helyes oldalon találtatik"- hangoztatta. "Kritikus pillanatban vagyunk, mert a washingtoni kongresszus az utolsó állomás az iráni atomprogram megakadályozását szolgáló katonai hadművelet előtt" - tette hozzá.

Az ellenzéki vádakra, miszerint az Obama-kormányzat kifejezett szándékai ellenére elmondott beszéddel tovább romlottak Izrael és Amerika kapcsolatai, úgy válaszolt, hogy szerinte "Amerika és Izrael kapcsolata mély, megalapozott, nem sérült".

A március 17-i parlamenti választásokon Netanjahut kihívó ellenzéki vezető, Jichák (Buzsi) Hercog már kedd este elítélte a kormányfő Washingtonba utazását és ottani szónoklatát, amely szerinte "súlyos károkat okozott a két ország kapcsolatában", és "a tapsok után magára marad".

Beni Begin, a Likud politikusa viszont szerda reggel a katonai rádiónak úgy nyilatkozott, hogy nagyon tetszett neki Netanjahu beszéde. "Szerintem bebizonyosodott, hogy Netanjahu személyes támogatottsága a kongresszusban hatalmas érték Izraelnek. Nehéz más politikusra gondolni, akinek ilyen lenne a megítélése az amerikai közvéleményben s különösen a kongresszusban" - vélekedett Begin.

A Cionista Tábort támogató Ámosz Jadlin nyugalmazott vezérőrnagynak a rádióban elhangzott véleménye szerint viszont, minthogy "most mindenki a szónoklatról és nem a tettekről beszél, egyáltalán nem biztos, hogy a Netanjahu-beszéd segített, sőt, talán még ártott is".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.