Indonézia

Elkezdték a halálra ítélt drogkereskedők kivégzésének előkészítését

Az indonéz hatóságok elkezdték szerdán a halálra ítélt kilenc külföldi és egy hazai drogkereskedő kivégzésének előkészítését: közülük a két ausztrált, egy nigériait és egy Fülöp-szigetekit arra a szigetre szállítottak, amelynek szigorúan őrzött börtönében sortűzzel végeznek velük.

2015.03.04 07:27MTI

A 10 halálra ítéltet egyszerre végzik ki, de Muhammad Prasetyo főügyész nem közölte, hogy a többieket mikor szállítják Nusakambangan szigetre, és hogy mikor lesz az ítélet-végrehajtás.

Az elítéltek kegyelmi kérvényt nyújtottak be Joko Widodo államfőhöz, de ő ezt elutasította. Több elítélt hazája kérte a kivégzés elhalasztását, de az elnök ezt is elutasította.

Ausztrália a heroincsempészésért halálra ítélt Andrew Chan és Myuran Sukumaran ügyében próbált meg közbenjárni. Tony Abbott ausztrál miniszterelnök arra kérte Indonéziát, hogy hálából a 2004-es pusztító szökőár után nyújtott nagylelkű segítségért, ne végezze ki őket.

Abbot szerdán újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "Most ausztrálok millióinak görcsbe rándul a gyomra amiatt, hogy két honfitársunkat ki fogják végezni. Újra elmondom, hogy ez ellentétben áll Indonézia nemzeti érdekeivel és értékeivel".

Hozzátette: megérti, hogy most sok ausztrál állampolgár azzal fenyegetőzik: soha többet nem utazik a szomszédos Indonéziába. Mindazonáltal a kétoldalú kapcsolatoknak túl kell élniük az ügyet, akármi történjen a két halálra ítélt ausztrállal - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.