Székely szabadság napja

Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is tüntetnek március 10-én

A Marosvásárhelyen nem engedélyezett tömegmegmozdulás helyett Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön tartanak tiltakozó megmozdulásokat március 10-én, a Székely szabadság napján.

2015.03.03 15:02MTI
Wikipédia/Fry1989

A gyergyószentmiklósi kezdeményezők - a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi vezetői - az MTI-hez eljuttatott keddi felhívásukban egész Székelyföld lakóit városukba hívták tüntetni a kormány által tervezett közigazgatási átszervezés ellen, és tiltakozni a gyülekezési jog marosvásárhelyi korlátozása ellen.

Arra buzdították a marosvásárhelyieket, hogy a tömegmegmozdulás betiltása ellenére gyertyával és virággal róják le kegyeletüket a székely vértanúk emlékművénél, a tanárokat és a művelődési intézményeket arra buzdították, hogy emlékezzenek meg a három vértanúról, a vállalkozókat arra kérték: engedélyezzenek rövidített munkaidőt, vagy adjanak szabadnapot alkalmazottaiknak, hogy részt tudjanak venni a rendezvényeken.

"Tegyük nyilvánvalóvá, hogy nem lehet minket elhallgattatni, békésen, törvénytisztelő módon, de határozottan kimondjuk azt, hogy miképpen képzeljük el Székelyföld jövőjét!" - áll a gyergyószentmiklósi felhívásban.

A Sepsiszéki Székely Tanács keddi közleményében azt tudatta, hogy a sepsiszentgyörgyi turul szobornál tart tiltakozó megmozdulást. A mozgósításhoz a politikai pártok, az érdekvédelmi szervezetek és a történelmi magyar egyházak segítségét kérte.

Mindkét rendezvény szervezői felkérték azokat a székelyföldi önkormányzatokat, amelyek még nem fogadták el az SZNT által kezdeményezett autonómiapárti határozatot, hogy ezt március 10-én, rendkívüli tanácsülésen tegyék meg.

Mindkét rendezvényen a kormánynak címzett petíciót kívánnak elfogadtatni a tömeggel. A tervezett dokumentum - amint a sepsiszentgyörgyi közleményből kiderül - az alapvető emberi jogok lábbal tiprása, és a székelység számára hátrányos közigazgatási átalakítási tervek ellen emeli fel szavát.

A Székely szabadság napja elnevezésű rendezvényen az SZNT az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője - Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly - marosvásárhelyi emlékoszlopánál szervez 2004 óta megemlékezést. A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések elleni tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által szintén betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt.

Az SZNT lemondott az idei marosvásárhelyi tiltakozó megmozdulás megszervezéséről, miután Dorin Florea, a város polgármestere nem engedélyezte a demonstrációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.