Ukrán válság

Kijev felszámolja az Ajdar önkéntes zászlóaljat

Kijevben hétfőn bejelentették a kormányerők oldalán harcoló Ajdar önkéntes zászlóalj felszámolását, Petro Porosenko ukrán elnök pedig aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében Ukrajna nemzetközi békefenntartó művelet szervezését kéri az Egyesült Nemzetek Szervezetétől és az Európai Uniótól.

2015.03.02 18:30MTI

Vlagyiszlav Szeleznyev, az ukrán vezérkar szóvivője arról tájékoztatott, hogy az ukrán önkéntes fegyveres erők törvényes szabályozása érdekében felszámolják az Ajdart, és beolvasztják a hadseregbe.

A fegyveres csoport az ukrán erők parancsnoksága alá fog tartozni és a 24. szárazföldi rohamzászlóalj nevet viseli. A rendelet - amelyet Porosenko aláírt - hivatalosan is kérelmezi az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt az Európai Unió békefenntartó misszióját a kelet-ukrajnai térségben. Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter február végén New Yorkban már megkezdte a nem hivatalos előzetes egyeztetéseket a békefenntartó kontingens felállításáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagországaival.

Szerinte több BT-tag belátja, hogy "pótlólagos mechanizmus" kell a minszki fegyverszüneti megállapodások betartásához, és ez lehet egy nemzetközi békefenntartó kontingens felállítása a válságövezetben. Jurij Szerhijev, Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint legalább fél év kell ahhoz, hogy erről döntés szülessen.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság az orosz hadsereg támogatásával a Mariupoltól nagyjából 40 kilométerre lévő Novoazovszk térségben összpontosítja erőit - írta Facebook oldalán Dmitro Timcsuk, a hadműveleti övezetben adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője. A kelet-ukrán fegyveres erők közt nagyjából hatszáz orosz fegyveres, huszonnyolc löveg és húsz páncélos is van.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete úgy nyilatkozott: országának bizonyítéka van arra, hogy a kelet-ukrajnai harcokban még orosz tábornokok is részt vesznek, amellett, hogy orosz tisztek irányítanak szeparatista egységeket.

"Tudjuk, hogy az orosz reguláris hadsereg részt vett Debalceve elfoglalásában, valamint azokban a katonai akciókban, amelyekre a minszki egyezmény életbe lépése után került sor" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.