Teljesen szünetel a termelés

Műszaki hiba miatt áll Franciaország legrégebbi atomerőműve

Műszaki hiba miatt szombat este óta teljesen szünetel a termelés Franciaország legrégebbi atomerőművében, az ország keleti részén található Fessenheimben.

2015.03.02 14:48MTI

Az elzászi nukleáris létesítményt működtető EDF állami energiaszolgáltató hétfői közleménye szerint az egyik reaktort szigetelési problémák miatt állították le szombaton, a másik reaktorban pedig péntek óta több hétig tartó karbantartási munkák folynak.

"Szombat este az egyes blokk leállt, miután szigetelési hibát észlelték a kondenzátor felé vezető egyik csőhálózatban, a gépteremben, azaz a nukleáris övezeten kívül" - olvasható a közleményben. "Az atomerőmű dolgozói jelenleg ennek az eseménynek a pontos okait vizsgálják" - tette hozzá az EDF. A problémának a közlemény szerint "semmilyen következménye nincs a létesítmény és az ott dolgozók biztonságára, valamint a környezetre".

Fessenheim a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Négy évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel.

Francois Hollande államfő azóta ígéretet tett arra, hogy Franciaország 2016-ig végleg bezárja a létesítményt, a környezetvédők viszont az azonnali bezárást sürgetik.

Nem ez az első alkalom, hogy a fessenheimi erőmű váratlan okok miatt teljesen leáll. Tavaly áprilisban néhány nap különbséggel egyszerre történtek meghibásodások a két blokkban. Az egyik reaktorban akkor is a vízellátást biztosító csőrendszerben volt gond a szigeteléssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.