Eurócsoport

Görögország: ha lesz reform, lesz pénz is

A nemzetközi hitelezők már márciusban átutalhatják az országnak nyújtott pénzügyi mentőcsomagból megmaradt 7,2 milliárd euró egy részét, ha Athén elkezdi bevezetni a szükséges reformokat.

2015.03.02 09:14MTI

"Az üzenetem a görögöknek a következő, próbáljanak belekezdeni a reformprogramba már azelőtt, hogy befejeznénk a mentőcsomag újratárgyalását" - mondta a Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter és az eurócsoport elnöke a The Financial Times brit gazdasági napilapnak adott interjújában.

"A reformprogramnak vannak részei, amelyeknek a megvalósítását már ma el lehet kezdeni. Ha ezt megteszik, akkor valamikor márciusban már talán megtörténhet az első kifizetés. De ehhez haladást kell elérni, nem elég a szándék" - magyarázta Jeroen Dijsselbloem.

Az eurócsoport vezetője szerint, ha két hónap csak beszélgetéssel telik, és nem lesz semmi cselekvés, akkor április végére már komoly problémák lesznek.

Görögország jelenleg nem tudja finanszírozni tartozásait a nemzetközi hitelpiacról, és valószínűleg csökkenni fognak a kormány adóbevételei is. Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter korábban jelezte, hogy gondot okozhat Athénnak az adósságainak törlesztése, beleértve egy 1,5 milliárd eurós törlesztőrészletet, amelynek kifizetése a Nemzetközi Valutaalapnak márciusban válik esedékessé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.