Bűnös

Kémkedés miatt ítélték el a kolumbiai titkosszolgálat vezetőjét

A kolumbiai legfelsőbb bíróság bűnösnek találta a latin-amerikai ország titkosszolgálatának egykori vezetőjét, amiért irányítása alatt a szakszolgálat olyan bírók, újságírók és emberi jogi aktivisták után kémkedett, akik szembehelyezkedtek Álvaro Uribe akkori államfővel.

2015.02.28 09:46MTI

María del Pilar Hurtadót egyebek mellett tiltott lehallgatás és hatalommal való visszaélés vádjában találták bűnösnek pénteken. A bíróság döntése egyhangú volt.

Az ítélethirdetés a következő héten várható, jogi szakértők szerint a volt kémfőnökre akár 18 éves börtönbüntetést is kiszabhat az ügyben eljáró bíróság. Az AFP francia hírszolgálat tájékoztatása szerint Hurtado januárban adta fel magát a kolumbiai hatóságoknak.

Ezt megelőzően Panamában tartózkodott, ahol 2010-ben menedékjogot kapott, miután elmenekült Kolumbiából. A törvényszék Bernardo Morenót, az országot 2002 és 2010 között irányító ex-elnök személyi titkárát is bűnösnek találta a lehallgatási botrányban.

Álvaro Uribe, akit tavaly szenátorrá választottak, határozottan tagadja, hogy ő rendelte volna el a tiltott lehallgatást. A politikus Twitter-oldalán nemrégiben "törvényszerű nemzetbiztonsági műveletnek" nevezte a kérdéses időszakban folytatott titkosszolgálati tevékenységet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.