Borisz Nyemcov

Lelőtték Putyin egyik legkeményebb bírálóját

Megölték Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt, helyi idő szerint szombatra virradóra Moszkva központjában lőtték le. A meggyilkolt politikus Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legkeményebb bírálója volt.

2015.02.28 08:06MTI

Jelena Alekszejeva belügyi szóvivő szerint Nyemcov egy ukrán hölggyel sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon (Nagy Moszkva-folyó híd), amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba.

A hölgynek állítólag nem esett baja, a nyomozóhatóságok kihallgatják. Orosz hírügynökségek a rendőrségre hivatkozva közölték, hogy Nyemcov, röviddel a gyilkosság előtt, a Vörös téren lévő GUM bevásárlóközpont egyik éttermében vacsorázott az ukrán hölggyel, majd sétálni indultak.

A merénylők egyik cinkostársa feltehetően az étteremtől figyelte őket, továbbította társainak az információkat, vagyis a gyilkosságot alaposan megtervezték. A rendőrség hajtóvadászatot indított a tettesek kézre kerítésére, lezárta a belváros egy részét, a hidat egészen a Kremlig. Alekszejeva szerint a rendőrség tudja, milyen gépkocsiból lőttek rá Nyemcovra, de a nyomozás érdekében nem árulja el.Vlagyimir Putyin arra utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot a gyilkosság felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozati eljárást.

Az orosz elnök leszögezte, hogy Borisz Nyemcov megölése "minden jellemzőjében bérgyilkosság és kizárólag provokatív jellegű volt". Putyin mély részvétét fejezte ki a meggyilkolt politikus hozzátartozóinak. Együttérzését fejezte ki Dmitrij Medvegyev miniszterelnök is. Borisz Nyemcov 55 éves volt.

A politikus az RPR-Parnasz párt társelnöke, és az orosz ellenzék koordinációs tanácsának tagja volt. A kilencvenes években a Nyizsegorodi megye első kormányzója volt, később tagja volt a kormánynak, 1997-98 között pedig miniszterelnök-helyettese.

Fiatal kora ellenére egyesek az első szabadon megválasztott orosz elnök, Borisz Jelcin lehetséges utódjaként tekintettek rá. Többször választották parlamenti képviselővé. Nyemcov volt a Szolidaritás ellenzéki mozgalom egyik megalapítója.

Miután 2000-ben Vlagyimir Putyint választották államfővé, Nyemcov az egyik legkeményebb bírálója lett, támadta kormányát amiatt, mert nem tartotta hatékonynak, korrupcióval vádolta, és utcai tüntetéseket szervezett. Egyike volt azon kevés moszkvai politikusoknak, aki nem értett egyet Moszkva ukrajnai politikájával és a Krím annektálásával, és ennek nyíltan hangot is adott.

Az orosz ellenzék vasárnapra szervezet Moszkvában egy nagyszabású tüntetést, hogy szót emeljen a kormány Ukrajna-politikája és a kelet-ukrajnai háború ellen. A meggyilkolt politikus volt a tüntetés egyik szervezője.

Mihail Kaszjanov egykori orosz miniszterelnök, Nyemcov egyik ellenzéki harcostársa, az RPR-Parnasz másik társelnöke azonban bejelentette szombatra virradóra, hogy a moszkvai Marjinka városnegyedbe tervezett tüntetést lemondták, és helyette gyászmenetet fognak tartani a főváros központjában. Közben Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy nevű független televízió műsorvezetője közölte, Nyemcov arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Szobcsak erről az RPR-Parnasz egyik vezetőjétől, Ilja Jasintól szerzett tudomást. Hírügynökségek felidézték Nyemcov egyik közelmúltbeli nyilatkozatát, amelyben a politikus aggodalommal beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin megöletheti őt az ukrajnai helyzettel kapcsolatos megnyilatkozásai miatt.

Mihail Kaszjanov a gyilkosság helyszíne közelében újságíróknak nyilatkozva az "igazság bajnokának" nevezte az áldozatot. "Elképzelhetetlen az, hogy az ellenzék egyik vezetőjét lelövik a Kreml falainál. Csak egy magyarázat lehet erre: azért ölték meg, mert az igazságról beszélt" - mondta Kaszjanov.

Elítélték a merényletet

Barack Obama amerikai elnök elítélte a "brutális" merényletet - közölte pénteken a Fehér Ház. Az amerikai elnök felszólította az orosz kormányt, hogy folytasson le "gyors, pártatlan és átlátható" nyomozást, és állíttassa bíróság elé a tetteseket.

Obama közölte, hogy csodálta Nyemcov bátorságát, és a korrupció elleni harcban tanúsított eltökéltségét. "Nyemcov saját országa állhatatos védelmezője volt, és honfitársai olyan jogaiért küzdött, amelyek minden embert megilletnek" - mondta Obama.

Petro Porosenko ukrán elnök közölte, hogy sokkolta Borisz Nyemcov halálának a híre. Úgy fogalmazott közleményében, hogy Nyemcov Ukrajnát Oroszországgal összekötő "hidacska" volt, amelyet a gyilkosok leromboltak.

"Gondolom nem véletlenül. Nem kételkedem abban, hogy a gyilkosokat előbb vagy utóbb megbüntetik" - idézte Porosenkót az UNIAN hírügynökség. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy Nyemcov hazafi és Ukrajna "nagy barátja" volt.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is alapos és pártatlan nyomozásra szólította fel az orosz hatóságokat, és hogy a vizsgálatkor vegyenek figyelembe minden szóba jöhető indítékot, beleértve Nyemcov politikai tevékenységét is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.