Egészség-ügy

WHO: komoly influenza-világjárvány fenyeget

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ továbbra is erősen ki van téve egy esetleges komoly influenzajárványnak, ezért a kormányoknak fokozniuk kell az odafigyelést és a felkészülést.

2015.02.27 18:46MTI

Az influenzáról semmi biztosat nem lehet megjósolni, így azt sem, hogy a következő esetleges világjárvány honnan fog kiindulni, és hogy melyik vírustörzs lesz az okozója - figyelmeztetett az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete pénteki jelentésében.

Úgy fogalmaznak, a világnak szerencséje volt, hogy a legutóbbi, 2009-2010-es járványt a viszonylag enyhe hatású, H1N1 típusú sertésinfluenza okozta, de "az ilyen jó szerencse nem precedens".

A WHO úgy értékeli, hogy a világ több tekintetben is jobban fel van készülve a korábbiaknál: magas a riasztás szintje, és jobban figyelik az influenzavírusokat az emberekben és az állatokban is. Példa erre, hogy a globális influenzafigyelő és válaszadó rendszer 112 országának 142 laboratóriumában 1,9 millió mintát vizsgáltak meg 2014-ben. Ezek a laboratóriumok gyorsan jelezni képes figyelmeztető rendszert alkotnak.

A "Figyelmeztetés: készüljenek meglepetésekre" bevezetővel kiadott dokumentumban a WHO dicsérte a víruskutatásban elért eredményeket, de még több kutatást és fejlesztést kért, hogy jobb vakcinákat lehessen kifejleszteni kevesebb idő alatt. Egy súlyos világjárvány esetén sok ember meghalna azalatt a 3-4 hónap alatt, amely jelenleg szükséges hatásos védőoltás kifejlesztésére - hangsúlyozta.

Az idei influenzaszezonban Amerikából, Ázsiából és Európából jelentettek sok megbetegedést, és nem elég hatékony védelmet a forgalomban lévő vakcinák révén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.