Világgazdaság

Ijesztő mértéket öltött az orosz pénzromlás

Oroszországban 0,6 százalékra gyorsult a pénzromlás heti üteme február 17. és 24. között. Az éves infláció február 24-én elérte a 16,2 százalékot.

2015.02.26 16:49MTI

Az orosz statisztikai hivatal szerint az előző héten még 0,4 százalékkal emelkedtek az árak, ami december közepe óta a legalacsonyabb érték volt.

Az éves infláció szintje már több mint 1 százalékponttal haladja meg a jegybanki alapkamatot, amelynek értékét éppen az inflációs várakozások stabilizálódására hivatkozva január 30-án csökkentette 17 százalékról 15 százalékra a jegybank.

A február 17. és 24. közötti héten a tea 2,1 százalékkal, a hal 2,0 százalékkal, a rizs 1,7 százalékkal, a konzervek, a margarin, az étolaj és a tésztafélék 1,3-1,4 százalékkal drágultak, míg a csirke 0,2, a tojás, a cukor, a hajdina és a vodka 0,1 százalékkal olcsóbb lett. A benzin és a gázolaj ára 0,1 százalékkal csökkent.

A gazdaságfejlesztési minisztérium február elején 7,5 százalékról 12,2 százalékra emelte az idei éves infláció mértékére vonatkozó jóslatát. A minisztérium szerint az éves infláció a második negyedévben 17,5 százalékon tetőzik. A központi bank arra számít, hogy az infláció 2016 januárjára csökken 10 százalék alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.