Kétezer katonával

Orosz hadgyakorlat Észtország és Lettország határánál

Oroszország kiterjedt hadgyakorlatba kezdett szerdán, így jelenleg az Észtország és Lettország határai közelében fekvő Pszkov térségében mintegy kétezer orosz katona vesz részt a manővereken.

2015.02.26 07:57MTI

Egy nappal korábban a NATO és az Egyesült Államok csapatai katonai felvonuláson vettek részt az észt-orosz határ közelében.

Irina Kruglova, az orosz védelmi minisztérium illetékese azt mondta, a szombatig tartó hadgyakorlatok részeként a légierő 1500 tagja az ejtőernyős bevetést gyakorolja, valamint a csapatok egy feltételezett ellenség repülőterére hatolnak be, és megsemmisítik.

"Kellemetlen meglepetés volt megtudni, hol tartják ezeket a gyakorlatokat, de nem aggódunk miatta" - mondta Normunds Stafeckis, a lett védelmi minisztérium szóvivője. Mindenesetre hozzátette, elfogadhatatlannak tartják, hogy ejtőernyős hadosztály és helikopterek állomásoznak a határ közelében.

Eközben mintegy 1400 észt katona és különféle nemzetiségű egységek - főleg amerikai és NATO-ezredek katonái és járművei - vettek részt egy keddi katonai felvonuláson a balti állam függetlenné válásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében a kelet-észtországi Narva városában, amelyet csupán az ugyanolyan nevű határfolyó választ el Oroszországtól.

Ez volt az első alkalom, hogy a három balti államban - Észtország, Lettország és Litvánia - állomásozó amerikai katonák ennyire közel húzódtak az orosz határhoz.

Az észt hadsereg szerdán közölte, hogy a NATO harci repülőgépeknek a hasonló katonai felvonulásokon szokásos mutatványait nem tartották meg, mivel a nemzetközi jog tiltja a katonai repülőgépek mozgását a nemzetközi határok közvetlen közelében.

Az Ukrajnához tartozó Krím félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Észtország, Lettország és Litvánia is kérte a NATO katonai erejének növelését a területeiken. A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.