Ukrán válság

Lengyelország több tucat kiképzőt küldene Ukrajnába

A lengyel hadsereg azt tervezi, hogy több tucat katonai kiképzőt küld az ukrán katonák képzésének segítésére. Erről véglegesen a lengyel és az ukrán nemzetvédelmi tárca képviselői döntenek márciusban.

2015.02.25 19:17MTI

Mindezt Boguslaw Pacek tábornok, a lengyel nemzetvédelmi miniszter megbízottja, az Ukrajnának szánt NATO-kiképző programok irányítója jelentette be szerdán az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak adott nyilatkozatában.

Az RMF FM úgy értesült, a lengyel oktatók a kárpátaljai Desnában, a Lemberghez közel fekvő Javorovban dolgoznának. Szerdán Bronislaw Komorowski lengyel elnök ,,érdekes lépésnek" minősítette David Cameron brit miniszterelnök keddi döntését, amely szerint Nagy-Britannia kiképző egységet küld Ukrajnába az ukrán hadsereg felkészültségének erősítésére.

Komorowski elmondta, a brit és a lengyel álláspont abban hasonlít, hogy ,,nem kell elzárkózni az Ukrajna támogatását szolgáló lehetséges megoldásoktól". A lengyel elnök ezzel kapcsolatban az alakuló lengyel-litván-ukrán dandárra utalt, amely - mint mondta - ,,az ukrán katonák kiképzésének eszköze lesz, hogy ezek minél magasabb fokon közeledhessenek a NATO katonai rendszeréhez".

Komorowski már korábban hangsúlyozta, a dandárt ,,nem Donyec-medencei harcokra" szánják, működése Ukrajnának a NATO követelményrendszeréhez való közeledését szolgálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.