Ukrán válság

Putyin népirtáshoz hasonlította a szakadár régiók gázellátásának megszüntetését

Azzal vádolta a kijevi hatalmat, hogy Ukrajna "egyes felelős vezetői nem értik, mit jelentenek a humanitárius kérdések, mi az, hogy emberiesség, magát a fogalmat is elfelejtik".

2015.02.25 19:06MTI

Az orosz államfő népirtáshoz hasonlította azt, hogy Kijev beszüntette a szakadár délkelet-ukrajnai régiók gázellátását - jelentette az Interfax orosz hírügynökség szerdán.

Vlagyimir Putyin egy moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a "donyecki és luhanszki népköztársaságokban" éheztek az emberek, és ott humanitárius katasztrófa alakult ki, amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is megerősített.

Azzal vádolta a kijevi hatalmat, hogy Ukrajna "egyes felelős vezetői nem értik, mit jelentenek a humanitárius kérdések, mi az, hogy emberiesség, magát a fogalmat is elfelejtik". "Ez már bizony népirtáshoz fogható" - hangsúlyozta.

Az orosz elnök közölte, nem tudja bizonyosan, hogy valóban megsérült a vezeték, amire hivatkozva Kijev leállította a gázellátást, de arról tudomása van, hogy mintegy 4,5 millió ember él azokon (a szakadárok által ellenőrzött) területeken, akik télidőben gáz nélkül maradtak.

Nehezményezte, hogy amikor a kijevi vezetéssel tárgyalnak a délkelet-ukrajnai "köztársaságokban" élők nyugdíjainak, szociális juttatásainak kifizetéséről, akkor ezt az ukrán partnerek elutasítják, mondván, hogy "harcolnak velünk, nem fizetünk nekik semmit".

Putyin azzal érvelt, hogy Délkelet-Ukrajnában "az érdekeiket fegyverrel a kezükben védő emberek" mellett nők, nyugdíjasok és gyerekek szorulnak szociális ellátásra.

Felszólította az ukrán vezetést, hogy "vagy saját területüknek tartják ezt (a délkelet-ukrajnai térséget) és a teljes felelősséget vállalják a (kialakult) helyzetért, vagy ha nem így van, akkor ezt nyíltan mondják meg." Az orosz államfő azt is közölte: a Gazprom nem sértette meg a 2009-ben kötött, majd tavaly októberben kiegészített orosz-ukrán gázszerződést, hanem annak alapján szállítja most is a gázt Ukrajnának.

Remélte, hogy Oroszországnak nem kell "a végső eszközhöz nyúlnia" és leállítania a gázszállítást Ukrajna számára. Hozzátette, hogy "ez nem csak rajtunk, hanem ukrán partnereink pénzügyi fegyelmezettségén is múlik".Moszkva szerint Kijev nem fizette ki az újabb mennyiséghez szükséges előleget.

Az orosz kormányzat az ukrán vezetéssel akarja megtéríttetni a délkelet-ukrajnai szakadár régióknak küldött földgáz árát, amelyet azoknak egyébként ingyen ígért meg és szállít a múlt csütörtök óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.