Volt kollégája vádolja

Szexuális zaklatás vádja miatt lemondott egy ENSZ-testület vezetője

Lemondott posztjáról a klímaváltozás kérdését vizsgáló, Nobel-békedíjjal kitüntetett ENSZ-testület vezetője kedden, miután egy volt kollégája szexuális zaklatással vádolta meg.

2015.02.24 19:11MTI

"A szervezetnek erős vezetésre, elnökének teljes figyelmére van szüksége, aminek jelen körülmények között nem tudok eleget tenni" - írta Radzsendra Pacsauri, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) elnöke a világszervezet főtitkárának írt levelében.

Pacsauri tagadta a vádakat, és kijelentette, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. A tisztségviselő nemrégiben kénytelen volt idő előtt távozni egy kenyai megbeszéléséről, mert vissza kellett térnie hazájába, Indiába, ahol egy volt kollégája szexuális zaklatással vádolta meg.

A 75 éves indiai tudóst az általa vezetett újdelhi kutatóintézet egy 29 éves női kutatója vádolta meg. A zaklatás különféle üzenetek küldéséből állt, a tudós állítólag elektronikus leveleket és üzeneteket küldözgetett a hölgynek a WhatsApp szolgáltatáson keresztül.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint egy másik nő is azt állítja, hogy a férfi zaklatta, az illető azonban egyelőre nem tett feljelentést. Az IPCC vezetőjének ügyvédei szerint ismeretlenek meghackelték Pacsauri számítógépét és telefonját, hogy üzeneteket küldjenek róluk - jelentette a The Guardian című brit lap.

A testületet 2002 óta vezető Pacsauri második mandátuma októberben járt volna le. Az IPCC-t 2007-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki azokért az erőfeszítéseiért, amelyeket az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztésére, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések alapjainak lefektetésére tett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.