Nem akar a hatóságok partnere lenni

Az SZNT idén nem szervezi meg a Székely Szabadság Napját

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) idén elállt a március 10-re, Marosvásárhelyre korábban meghirdetett Székely Szabadság Napjának megszervezésétől, mert nem akar a hatóságok partnere lenni a jogfosztás leplezésében.

2015.02.24 15:54MTI

Izsák Balázs, az SZNT elnöke felidézte: Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere betiltotta a március 10-re tervezett felvonulást a Székely Vértanúk Emlékműve és a város főtere között, és nem engedélyezte a prefektusi hivatal elé tervezett tiltakozó megmozdulást. A szervezők Románia tervezett közigazgatási átalakítása elleni tiltakozásul és a székelyföldi autonómiaigény demonstrálása végett hirdettek megmozdulást Marosvásárhely főterére.

Bár az SZNT a bíróságtól kért jogorvoslatot, a tiltás még érvényben van, olyan jegyzőkönyvet pedig az SZNT nem ír alá a polgármesteri hivatalnál, amely csak az emlékműnél tartandó megemlékezést engedélyezi, de a felvonulást nem - mutatott rá Izsák Balázs.

"Szervezőkként nem kívánunk a hatóságok partnerei lenne a súlyos jogtiprás leplezésében azzal, hogy megtartjuk a megemlékezést, s a tiltakozó megmozdulást pedig nem, hiszen ezzel azt a látszatot keltenénk, hogy gyülekezési jogunk nem sérült" - magyarázta az SZNT elnöke.

Izsák Balázs egy, az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatban rámutatott: Marosvásárhely és az egész Székelyföld lakóinak joguk van március 10-én egy szál virággal, gyertyával a Székely Vértanúk Emlékművéhez zarándokolni, és ott méltósággal emlékezni. "Legyen ez a gesztus néma tiltakozás is a szólásszabadság és a gyülekezési jog megsértése ellen!" - fogalmazott az SZNT elnöke.

A sajtóértekezlet után Izsák Balázs az MTI-nek telefonon elmondta: a marosvásárhelyiek a kommunista diktatúra tiltása közepette is rendszeresen elzarándokoltak a Székely Vértanúk Emlékművéhez.

"Ha most sérül is a gyülekezési jog Romániában, azért azt feltételezem, hogy a mai rendszer valamivel liberálisabb, mint az 1980-as volt. Tehát szervezett keret nélkül is el lehet menni, nem ütközik törvénybe, nem fogják a hatóságok üldözni azt, aki a kegyeletét leróni elmegy az emlékműhöz a székely vértanúk kivégzése napján" - mondta az SZNT elnöke.

A keddi sajtóértekezleten Kincses Előd ügyvéd beszámolt arról, hogy nemcsak az idei rendezvény körüli jogvitát nem oldotta meg idejében az igazságszolgáltatás: a tavalyi Székely Szabadság Napja ügyében indult peres eljárásban sem született még ítélet. Bár elmondásuk szerint 2014-ben nem volt érvényes hatósági tiltás, utólag megbírságolták a szervezőket, akik bíróságon kérték a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítését.

A Székely Vértanúk Emlékművénél tavaly rendezett autonómiatüntetés végén a résztvevők Marosvásárhely főterére vonultak. Bár a csendőrség szerint nem volt jelentősebb incidens, többször lökdösődés alakult ki amiatt, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták.

A dulakodásról készült televíziós beszámolók láttán a román politikusok a "magyar szélsőségesek" példás megbüntetését követelték. A román belügyminisztérium később közölte: négy magyar állampolgár - köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője - egy évig nem léphet be Romániába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.