Lemondott

Náci veteránnak öltözött a farsangon - nem díjazták a baszk városatya ötletét

Náci tisztnek öltözött egy észak-spanyolországi baszk kisváros, Durango tanácsosa egy tenerifei karneválon.

2015.02.25 00:30MTI
Twitter/EspanaEnCasa

Juan José Gastanazatorre-t egy újságíró ismerte fel a Santa Cruz de Tenerife-i farsangi felvonuláson, ahol többekkel együtt a német SS-tisztek egyenruháját idéző "jelmezben" jelent meg.

Arantza Quiroga, a baszk néppárt vezetője azonnal lemondásra szólította a politikust, hibának nevezte a történteket és hivatalos közleményben kért elnézést.

Az érintett városi elöljáró meglepődött a reakciókon. Az El Correo című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy 43 éve vesz részt ezen a karneválon és a "Németek" nevű helyi csoport kérte fel, hogy idén vonuljon fel velük veteránnak öltözve. Hangsúlyozta, hogy meggondolatlan volt, nem akarta senki érzéseit megsérteni.

Gastanazatorre 32 éves önkormányzati politikai karrierjének vetett véget az ügy, amely mélyen felkavarta a kisvárost. Durangót ugyanis 1937-ben az olasz légierő bombázta, egy hónappal azelőtt, hogy a németekkel közösen Guernica település ellen hajtottak végre légitámadást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.