Ukrán válság

Meghalt a kórházban a harkivi terrortámadás 15 éves sérültje

Vele együtt háromra emelkedett a békés felvonulás halálos áldozatainak száma az ország keleti részében lévő megyeközpontban.

2015.02.23 19:19MTI

Egy ismert "Jevromajdan-aktivista" és egy rendőr alezredes vesztette életét a helyszínen. A legfrissebb jelentések szerint még tíz sérültet ápolnak kórházban.

Előző nap a Majdan-tüntetések elleni karhatalmi erőszak első évfordulója alkalmából a kijevivel egy időben rendeztek felvonulást Harkivban, amelyen a résztvevők Ukrajna egysége mellett akarták kifejezni kiállásukat.

A menet épphogy elindult a városi stadion mellől a belváros felé, amikor az előre bejelentett gyülekezőhelyen egy elrejtett, távirányítású pokolgép működésbe lépett. Még aznap négy embert vettek őrizetbe a hatóságok a merényletben való részvétel gyanújával.

Az őrizetbe vettek az Ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) tájékoztatása szerint valamennyien az oroszországi Belgorodban vettek részt nemrég harci kiképzésen.

A Harkiv megyei ügyész hétfőn azt mondta: kiderült, hogy nem a négy gyanúsított követte el a merényletet, de kapcsolatban álltak az elkövetőkkel, ugyanis mindannyiukat ugyanaz a "központ" irányítja.

A nyomozás eddigi állása szerint a támadásért egy "harkivi partizánoknak" nevezett csoport lehet a felelős, de egyelőre a hatóságok más terrorszervezetek után is nyomoznak.

A városvezetés gyásznapot rendelt el hétfőre a terrortámadás áldozatainak emlékére. Harkivban töröltek minden szórakoztató és kulturális rendezvényt, az önkormányzati épületeken félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat, és helyi idő szerint délután egy órakor a város lakói egyperces néma csönddel emlékeztek a merénylet áldozataira.

Harkiv megye határos a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyékkel. Az oroszbarát szakadárok korábban oda is megpróbálták kiterjeszteni befolyásukat, de a megye és Harkiv városának vezetése, valamint az ott élők ellenállása miatt nem tudták megvetni a lábukat.

Több robbantásos merénylet is történt viszont a tavaly tavasszal kezdődött kelet-ukrajnai szeparatista zavargások óta Harkiv megyében, most először lettek azonban halálos áldozatai is a terrortámadásnak.

Tavaly november közepén plasztikbombát robbantottak ismeretlen elkövetők Harkiv egyik belvárosi kocsmájában, ahol önkéntesek segélyeket gyűjtöttek a kelet-ukrajnai menekülteknek és a harcokban részt vevő ukrán fegyveres egységek tagjainak. Abban a merényletben 11-en sebesültek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.