Elsőbbséget élvez

A tervezettnél lassabb ütemben vonják ki az amerikai csapatokat Afganisztánból

Az afganisztáni helyzet továbbra is elsőbbséget élvez Washington külpolitikájában. Az Egyesült Államok ennek szellemében kész módosítani csapatainak kivonulási menetrendjét, vagyis Afganisztán belső rendjének a megszilárdítása érdekében lassíthatja az amerikai erők távozásának ütemét.

2015.02.22 06:30MTI

Barack Obama kormányzata fontolóra veszi, hogy lassítsa az afganisztáni amerikai csapatok kivonásának ütemét - mondta Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szombaton az afgán elnökkel tartott közös kabuli sajtóértekezletén.

A Pentagon négy napja beiktatott új vezetője első külföldi útján Obama üzenetét közvetítette az afgán vezetésnek. Eszerint az afganisztáni helyzet továbbra is elsőbbséget élvez Washington külpolitikájában.

Az Egyesült Államok ennek szellemében kész módosítani csapatainak kivonulási menetrendjét, vagyis Afganisztán belső rendjének a megszilárdítása érdekében lassíthatja az amerikai erők távozásának ütemét.

Carter hangsúlyozta: országa többféle változatot is fontolóra vesz, hogy segítse az Asraf Gáni afgán elnök által kidolgozott biztonsági stratégiai tervét. Washington már csak azért is hajlandó ilyen rugalmas hozzáállást tanúsítani, mert - mint Ashton fogalmazott - megvan a "közös nevező", vagyis az amerikai kormányzat számára biztosítékot jelent a tavaly megalakult afganisztáni új egységkormány együttműködési szándéka. Washington szerint ugyanis az Asraf Gáni vezette kormányzat új távlatokat nyitott az előrelépéshez nem csupán a politika, hanem a biztonság terén is.

A jelenlegi tervek szerint az amerikai erők létszámát a mostani tízezerről a felére csökkentenék, 2016 végéig pedig teljesen kivonnák őket az országból. Washington ugyanakkor kész átütemezni távozásukat, vagyis lassíthatná a folyamatot.

Az afgán biztonsági erők az utóbbi időben kétségtelenül jelentősen megerősödtek, de még mindig elkeseredett küzdelmek folynak a tálib felkelőkkel, akik 13 éve folytatják harcukat, azóta, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseik megszállták az országot.

Sok afgán attól tart, hogy Obama elnök a csapatok jelentős mértékű kivonásával, majd a katonai küldetés 2016-os befejezésével egy Irakhoz hasonló összeomlást idézhet elő. Ráadásul az Iszlám Állam (IÁ) Afganisztánra is veszélyt jelent, mivel a terrorista szervezet itt is katonai akciókra készül.

Carter elmondta, hogy Asraf Gáni elnökkel és Abdulla Abdulla miniszterelnökkel megtárgyalta a csapatok kivonásának tervét, kikérte véleményüket arról, miként támogathatják legjobban az amerikai csapatok az afgán erők fejlesztését.

Minderről Asraf Gáni a jövő hónapban a Fehér Házban is tárgyalni készül magával Obamával. Gáni a kabuli sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az amerikai csapatok afganisztáni jelenlétét "a szélesebb partnerség összefüggésében" akarja megvitatni Obama elnökkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.