Két hónapja tart a roham

Kínai holdújév: amikor százmilliók készülnek útra kelni

A legnagyobb nyomás az idén is a vasútra hárul; a jegyek beszerzése minden évben egyfajta "össznépi társasjáték" keretében folyik.

2015.02.15 23:30MTI

Próbára teszik a kínai vasutat és a vonatjegyek vásárlását szolgáló kínai számítógépes hálózatokat a Föld legnagyobb éves népvándorlásának, a holdújévi ünnepeknek az előkészületei - derült ki sajtóhírekből és a kínai közösségi média bejegyzéseiből.

Az idén a holdnaptár szerint február 19-én beköszöntő új évhez kapcsolódó 40 napos utazási szezonban 2,8 milliárd utazásra számítanak országszerte. Az előzetes felmérések szerint a legnagyobb nyomás az idén is a vasútra hárul; a jegyek beszerzése minden évben egyfajta "össznépi társasjáték" keretében folyik.

A többség számítógépen foglalja le a tervezett oda- és visszaút jegyeit a számára lehető legoptimálisabb időpontra. Az indulás előtt pedig 15 napig díjmentesen cserélheti, adhatja vissza az egyébként névre, személyi igazolvány számra vásárolt jegyet.

A jegyfoglalás hivatalos weboldalán, az 12306.cn-en sok millióan kifejezetten erre a célra készített és forgalmazott szoftverekkel tartották és tarják folyamatosan ostrom alatt a portált, amíg fel nem szabadul egy jegy a keresett időpontra.

A foglalások csúcsa december 19-én volt, amikor 1032 jegy fogyott másodpercenként. Azok a vándormunkások, akik nem járatosak az internet világában, vagy ügynökségeknél, vagy személyesen jegypénztáraknál próbálkoznak. Először általában a magasabb komfortfokozatú helyekre szóló jegyek kelnek el, nem keveseknek pedig állójegyekkel kell beérniük, ami azt jelenti, hogy akár 15 órát is a csomagon, batyun, peronon ülve kell kibírniuk.

A szigorítások és ellenőrzések ellenére minden évben újabb és újabb jegyhamisító bandák buknak le. Az idén is már hírt adtak egy Csianghszi tartományi férfi és társai esetéről, akik mielőtt lebuktak volna, már 300 ezer jüant (13 millió forint) kerestek hamis jegyekkel. A rendőrség lefoglalta nyomtatóikat, szkennerjeiket és számítógépeiket.

A több százmilliós "népvándorlást" az idén fokozott biztonsági intézkedésekkel igyekeznek a lehető legzökkenőmentesebbé tenni Kínában. A vasútállomásokon a pályaudvarok személyzete mellett önkéntesek, és vasárnapi jelentések szerint fegyveres rendőrök ezrei terelik az özönlő embertömegek folyamát. Az "erősítés bevetésének" indoklásaként a hatóságok a veszélyes tömegpánik, a bűncselekmények és a terrorcselekmények megelőzését emelték ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.