Bebizonyosodott: nem élte túl...

A pakisztáni cseh nagykövet is meghalt az iszlámábádi hotelrobbantásban

Életét vesztette Csehország pakisztáni nagykövete az iszlámábádi Marriott szálloda ellen végrehajtott öngyilkos merénylet következtében - jelentette be vasárnap Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő.

2008.09.21 13:17MTI - Fotó: Sky News

A hírt megerősítette a cseh külügyminisztérium. A 47 éves, kétgyermekes családapa Ivo Zdárek a nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, és ideiglenesen a Marriott szállodában lakott.

A robbanást követő percekben munkatársai kétszer is beszéltek telefonon a nagykövettel, aki előbb épnek és egészségesnek mondta magát, majd segítséget kért ahhoz, hogy ki tudjon menekülni.

A német külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a merényletben legalább hét német állampolgár sebesült meg. A dán külügyminisztérium arról számolt be vasárnap, hogy egy diplomatája valószínűleg meghalt, egy másik pedig könnyebben megsebesült.

A pakisztáni miniszterelnök 53 halottról adott hírt, de a pakisztáni sajtó több mint hatvan halottat és több mint 270 sebesültet emleget. Az adatok nem véglegesek, mivel a mentőalakulatok vasárnap is folytatták a romokban heverő és füstölgő romok átkutatását.

A halottak többsége biztonsági őr volt, de vannak köztük nők és gyermekek, valamint külföldiek is, legalább egy amerikai és egy német állampolgár. Kórházi források közlése szerint a sebesültek közül kevesebb mint húszan voltak külföldiek, és egy brit nőn kívül már mindenkit elengedtek.

Helyi idő szerint szombat este háromnegyed nyolckor repült levegőbe egy robbanóanyaggal tömött teherautó a luxusszálloda bejárata előtt, valósággal háborús csatatérré változtatva a környéket. Iszlámábádban két ötcsillagos szálloda van, ezek egyike a szigorúan ellenőrzött Marriott.

A belvárosban álló ötemeletes épületben 290 szoba és hat étterem volt. A hatalmas erejű robbanás következtében a szálloda részlegesen összeomlott, majd teljesen kiégett. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, hogy eloltsák a gigantikus tüzet.

A robbanás pillanatában éppen fogadást tartottak a Marriottban az államfő tiszteletére, amelyen részt vett a Világbank küldöttsége, valamint számos külföldi diplomata is.

A szálloda a szélsőségesek számos támadása ellenére évek óta külföldiek, üzletemberek és a pakisztáni elit kedvenc találkozóhelye. 2001 őszén itt volt a tálibok elleni afganisztáni invázióról tudósító nemzetközi média központja.

Egy névtelenül nyilatkozó nyomozó közlése szerint több mint 500 kilogramm robbanóanyag volt a teherautóban, és a detonáció következtében nyolc méter mély és mintegy húsz méter átmérőjű kráter keletkezett.

A nemzetek közössége által élesen elítélt öngyilkos merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de amerikai és pakisztáni titkosszolgálatok források egybehangzóan úgy vélték, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi csoportjának kézjegyét viseli magán a robbantás.

A Daily Times pakisztáni napilap főszerkesztője, utalva a 2001-es Amerika-ellenes terrortámadásokra, Pakisztán szeptember 11-ikéjének minősítette az iszlámábádi merényletet.

Az öngyilkos robbantás előtt néhány órával tartotta első beszédét a parlamentben Aszif Ali Zardari, az ország új elnöke, aki a terrorizmus felszámolását szorgalmazta. Zardari vasárnap az országhoz intézett televíziós beszédében gyáva tettnek bélyegezte a merényletet.

"Ez egy járvány, rákos daganat Pakisztánban, és gyökerestül ki fogjuk irtani. Nem ijedünk meg ezektől a gyáváktól" - mondta az államfő, mielőtt elutazott volna New Yorkba, az ENSZ közgyűlésére.

Szakértők egyetértenek abban, hogy Pakisztán északnyugati részén új front nyílt a terrorizmus elleni háborúban. Az Egyesült Államoknak meggyőződése, hogy az afgán tálibok és az al-Kaida rendezte sorait és visszanyerte erejét a hegyvidéki, törzsek által lakott térségben.

A Pakisztánban bujkáló iszlamista fegyveresek ellen intézett amerikai légi csapások azonban polgári áldozatokat is szedtek, ami feszültséget keltett a pakisztáni-amerikai viszonyban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.