Ukrán válság

Kelet-Ukrajnában a helyzet változatlanul heves

Hét ukrán katona esett el és 23 sebesült meg az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai harcokban.

2015.02.10 11:10MTI
Fotó: Facebook/Україна / Ukraine

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője lényegében változatlan hevességgel folyó összecsapásokról számolt be, miközben nagy erővel folynak a diplomáciai előkészületek arra, hogy szerdán Minszkben német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozón próbáljanak megoldást találni a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére.

Szeleznyov tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban az oroszbarát szakadár erők 87-szer lőtték az ukrán katonák állásait, 30-szor pedig lakott területek ellen intéztek támadást.

Kitért arra is, hogy jelenleg 559 sebesült ukrán katonát ápolnak kórházban, akik közül 28-nak súlyos az állapota.

Zorjan Skirjak, az ukrán belügyminiszter tanácsadója pénteken azt írta Facebook-oldalán, hogy az ukrán erők feltartóztatták a szakadárok több rohamát a Donyeck és Luhanszk között a szakadárok területébe mélyen beékelődő Debalceve környékén. Állítása szerint az éjjel a településnél legalább 30 szeparatista esett el.

Az Azov ukrán önkéntes alakulat közben arról számolt be, hogy visszaverték a szakadárok támadását Donyeck megye déli részén, a Mariupol és Novoazovszk között fekvő Kominternove településnél.

Az ukrán egységek a dél-donyecki harcvonal mentén több helyen támadásban lendültek a szakadárok ellen. Az Azov bejelentette, hogy visszafoglalta a környéken Pavlopil települést, és most Oktyabr visszaszerzéséért folytatnak küzdelmet. A megye déli részét tavaly augusztusban szállták meg a szakadárok az orosz határon keresztül érkezett katonai segítséggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.