Ukrán válság

Állítják: saját katonai repülőgépet vetettek be a luhanszki szakadárok

Állításuk szerint a szárazföldi csapatok légi támogatására használt Szu-25-ös csatarepülőgépet még tavaly júliusban zsákmányolták az ukrán hadseregtől.

2015.02.04 11:47MTI

A kelet-ukrajnai szakadárok önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársasága szerdán azt állította, hogy saját katonai repülőgéppel mértek csapást az ukrán fegyveres erőkre a Donyeck és Luhanszk között lévő Debalcevénél.

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok állításuk szerint a szárazföldi csapatok légi támogatására használt Szu-25-ös csatarepülőgépet még tavaly júliusban zsákmányolták az ukrán hadseregtől. Kijevben ugyanakkor nem zárják ki, hogy a szakadárok az orosz légierő lehetséges támadásait készítették elő bejelentésükkel.

"A szakadárok ezzel alapot teremtettek arra, hogy orosz Szu-25-ös csatarepülőgépeket vethessenek be később Donyeck és Luhanszk megyékben" - kommentálta a közleményt Julij Mamcsur ezredes, ukrán parlamenti képviselő, a Krím félszigeten lévő Szevasztopol tőszomszédságában lévő belbeki légitámaszpont egykori ukrán helyőrségének volt parancsnoka.

A múlt hónap végén Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg vezérkarának szóvivője arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők egy különleges műveletben megsemmisítették a szakadárok légierejét, összesen hat repülőgépet és négy Mi-24-es harci helikoptert.

Szeleznyov szokásos napi sajtótájékoztatóján szerdán közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt két ukrán katona esett el, és 18 megsebesült a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Közben az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat jelentette, hogy újabb 309 civilt, köztük 15 gyereket sikerült kimenekíteni a harcok sújtotta településekről. Közülük 188-at Debalceve környékéről a kormányerők által jó ideje visszafoglalt, így biztonságos Donyeck megyei Szlovjanszkba, illetve Artemivszkbe szállítottak, 121-et pedig a harcok sújtotta Luhanszk megyei városokból, köztük Popaszna, Liszicsanszk és Sztanicja Luhanszka településekről menekítettek a megyében lévő, ukrán fennhatóság alatt álló Szeverodoneckbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.