Ukrán válság

Öt évre kitiltanak két orosz tévést Ukrajnából

A biztonsági szolgálat nem az "újságírók és az újságírás ellen harcol, hanem csakis az ukrán állam érdekeit védi az információs háborúban, amelyet Oroszország folytat Ukrajna ellen".

2015.01.30 19:09MTI

Kiutasítják és öt évre kitiltják Ukrajnából a Kreml-párti LifeNews orosz kereskedelmi hírszolgálat és televízió két munkatársát. Ezt erősítették meg az Interfax orosz hírügynökségnek pénteken az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (FSZB).

Markijan Lubkivszkij, az SZBU vezetőjének tanácsadója azt mondta, hogy a két televíziós tevékenységének "semmi köze az újságíráshoz, csak félretájékoztatásról szól". Leszögezte, hogy a biztonsági szolgálat nem az "újságírók és az újságírás ellen harcol, hanem csakis az ukrán állam érdekeit védi az információs háborúban, amelyet Oroszország folytat Ukrajna ellen".

Az orosz bulvársajtó részének számító LifeNews vezetése előzőleg bejelentette, hogy az ukrán titkosszolgálat emberei Kijevben előállították riporterüket, Jelizaveta Hramcovát és Natalja Kaliseva operatőrt.

Hramcova azt állította az Izvesztyija című orosz napilapnak, hogy egy agrárszakértővel akartak interjút készíteni, és hozzá indultak, amikor elvitték őket. "Taxit hívtunk a Lev Tolsztoj térnél lévő metrómegállóhoz. Az autóba két férfi beült hozzánk, bemutatták SZBU-s igazolványukat. Azt mondták, néhány kérdést akarnak feltenni nekünk egy reggeli telefonhívással kapcsolatban, amely a biztonsági szolgálathoz futott be egy bombafenyegetésről. Tanúskodni kértek bennünket, s hiába mondtuk, hogy semmit sem láttunk, akkor is elvittek bennünket az SZBU székházába" - mondta az orosz tévériporter.

Az ügyben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberrablás címén nyomozást indított - jelentette be Moszkvában Vlagyimir Markin szóvivő.

A LifeNews munkatársai nem először részesei az ukrán válság közepette Oroszország és Ukrajna között zajló információs háborúnak. Az ukrán hatóságok szerint az orosz hírszolgálat és televízió súlyosan elferdíti az Ukrajnában zajló eseményeket. Az orosz média munkatársait több alkalommal, több helyszínen lefogták már ukrán hatóságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.