Elítélte az imperialistákat és gyarmatosítókat

Robert Mugabe lett az Afrikai Unió elnöke

Robert Mugabe, Zimbabwe ellentmondásos megítélésű elnöke foglalta el az Afrikai Unió (AU) elnöki székét pénteken. Beszédében elítélte az "imperialistákat és gyarmatosítókat".

2015.01.30 17:42MTI

Az 1980 óta hatalmon lévő, 90 éves Mugabe Mauritánia elnökét, Mohamed Ould Abdel Azizt követte a tisztségben. Az újdonsült AU-elnök megválasztása alkalmából elhangzott beszédében a kontinens ásványkincseinek védelmének és az afrikai földművesek támogatásának fontosságát hangoztatta. "Az afrikai ásványkincsek Afrikát kellene hogy illessék, és senki mást, kivéve azokat, akiket barátként fogadunk. Barátaink lesznek, igen, de nem tűrünk imperialistákat és gyarmatosítókat" - jelentette ki.

A zimbabwei politikus egyes vélemények szerint nemzeti hős, aki legyőzte a brit gyarmati hatalmat és harmincnégy éve töretlenül küzd a fekete Afrikáért. Mások viszont az emberi jogok megsértése és a választási csalások miatt bírálják, akárcsak azért, mert szerintük Afrika egyik legígéretesebb országát tönkretette. "Mugabe szétverte a demokráciát Zimbabwéban, ő és a pártja tönkretette a gazdaságot" - mondta pénteken a Reutersnek Obert Gutu, az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért szóvivője.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió többször is pénzügyi és utazási szankciókkal sújtotta Mugabét a 2002-es és 2008-as választásokon elkövetett erőszakos cselekményekért, csalásokért és megfélemlítésekért.

Habár néhány nyugati ország "nincs elragadtatva" Mugabe megválasztásától, nem fogják megszakítani együttműködésüket az AU-val -jegyezte meg egy nyugati diplomata a Reuters hírügynökségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.