3 milliárd dolláros szerződés

Putyin régi szövetségese építi a Krímbe vezető hídat

Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségesével és egykori cselgáncsedzőpartnerével kötötte meg az orosz kormány a Krímbe vezető híd megépítéséről szóló 3 milliárd dolláros szerződést.

2015.01.30 17:16MTI

Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségesével és egykori cselgáncsos edzőpartnerével kötötte meg az orosz kormány a Krímbe vezető híd megépítéséről szóló 3 milliárd dolláros szerződést.

Az interneten pénteken közzétett rendeletben az orosz kormány közölte: Arkagyij Rotenberg cége, a Sztrojgazmontazs (Stroygazmontazh, SGM) kapja a megbízást a tavaly márciusban Oroszország által bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd megépítésre. Rotenberg a 2008-ban alapított SGM 51 százalékának a tulajdonosa.

A munka értéke nem haladhatja meg a 212 milliárd rubelt (835 milliárd forint), és a hídnak 2018 decemberéig el kell készülnie. A szerződést Rotenberg közbeszerzési versenytárgyalás nélkül kapta meg, ami gyakran előfordul orosz állami megrendeléseknél.

Rotenberg, aki Putyin elnök gyermekkori barátja és egykori cselgáncsos edzőtársa, szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciós listáin. Az olasz hatóságok szeptemberben Rotenberg cégei tulajdonában lévő ingatlanokat, közöttük - mintegy 30 millió euró értékben - egy lakást és egy szállodát foglaltak le Szardínia szigetén.

Az SGM gázvezeték-építésben rendelkezik referenciákkal, de korábban még sohasem épített hidat. Egyelőre nem tudni, milyen hosszú lesz a híd, a Krímet Oroszországtól elválasztó Kercsi-szoros szélessége 4 és 15 kilométer között váltakozik.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Arkagyij Rotenberg és fivére, Borisz, több milliárd dolláros szerződésekhez jutott Putyin révén. A Rotenberg fivérek tagadják, hogy megbízatásaikat az orosz elnöknek köszönhetnék. A Forbes amerikai magazin szerint Arkagyij Rotenberg vagyona 1,8 milliárd dollár, Oroszországban ő a 27. leggazdagabb ember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.