Ki lesz Napolitano utódja?

Olasz elnökválasztás: üres szavazócédulák, eredménytelen 2. forduló

A parlamenti pártok többsége stratégiai megfontolásból üres szavazócédulát dobott az urnába Olaszországban az államfőválasztás pénteken tartott második fordulójában is, amely így az új köztársasági elnök megválasztásához szükséges kétharmados többség nélkül zárult.

2015.01.30 15:49MTI

Matteo Renzi miniszterelnöknek a parlamenti szavazás előtt bejelentett stratégiája szerint a PD jelöltjét támogató parlamenti erők az első három fordulóban, amikor kétharmados többség szükséges, üres szavazólappal voksolnak. A valószínűsíthető szombati negyedik fordulótól, amikor az egyszerű többség is elegendő lesz, Sergio Matarella alkotmányjogászra adják szavazataikat.

A pénteki első fordulóban az 1009 szavazócédulából 531 volt üres. A következő szavazást még péntek délután megtartják, és ezen továbbra is kétharmados többség (673) szükséges ahhoz, hogy eredményes legyen.

Ha az sem hoz eredményt, szombaton is folytatódik a választás, de ekkor már egyszerű többség (505 voks) is dönthet az új elnök személyéről.

Elemzők szerint minden szombaton dől el az elnökválasztás negyedik fordulójában. Ekkor derül ki, hogy korábbi ígéreteik szerint a PD baloldali szárnya, a kormánypárti Új Jobbközép (NCD) és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt is "engedelmeskedik-e" Matteo Renzinek. Sajtóvélemények szerint az adócsalásért elítélt és az olasz parlamentből tavaly kizárt Silvio Berlusconi saját politikai erejének bizonyítására használja fel az elnökválasztást. Ezért az utolsó pillanatig függőben hagyja, hogy pártja Sergio Mattarellára szavaz-e vagy másképpen.

A 74 éves Sergio Mattarellával az olasz kereszténydemokrata politikai hagyomány képviselője kerülne az államfői székbe a baloldali Giorgio Napolitano után. Sergio Mattarella édesapja az ötvenes-hatvanas évek kereszténydemokrata kormányainak minisztere volt. Mattarella fivérét, Piersantit, Szicília tartományi elnökét, 1980-ban meggyilkolta a Cosa Nostra maffiaszervezet.

A jogász Sergio Mattarella 2011 óta az alkotmánybíróság tagja. 1983-2008 között a Kereszténydemokrata Párt (DC), az Olasz Néppárt (PPI) és a szintén kereszténydemokrata Margherita parlamenti képviselője volt. 1987-1989 között a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter volt, 1989-1990-ben oktatási miniszter az akkori kereszténydemokrata kormányokban. 1998-1999 között miniszterelnök-helyettes, 1999-2001 között védelmi miniszter volt a balközép D'Alema-kormányokban. Mattarella neve az általa kidolgozott olasz választási törvényről (mattarellum) ismert.

"Negyven év óta egyesen gerinccel politizál" - írta Mattarelláról a PD-hez közel álló La Repubblica napilap. A kommentárok szerint ha Matteo Renzi tervei megvalósulnak és sikerül megválasztatnia államfőnek Sergio Mattarellát, Renzi ismét bebizonyítja magáról, hogy erős kezű politikus, akit saját pártja és a parlamenti pártok nagy része is követ. Renzi így azt is elkerülné, hogy pártja számára megismétlődjék a 2013-as elnökválasztás szégyene, amikor a PD képtelen volt többségi jelöltet állítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.