Negyed évezredet elengedtek neki

Enyhítéssel 20 év után szabadul a dél-afrikai "Főgonosz"

Csaknem húszévi börtön letöltése után feltételesen szabadlábra helyezik a "Főgonoszként" (Prime Evil) ismert Eugene de Kock volt dél-afrikai rendőr ezredest, aki egy halálbrigádot vezetett az apartheid rendszer idején. Legalább negyed évezredet elengedtek büntetéséből, mivel eredetileg kétszeres életfogytiglanra és 212 év börtönre ítélték.

2015.01.30 14:50MTI

Az 1996-ban született ítélet szerint De Kocknak szerepe volt fekete bőrű, apartheidellenes aktivisták tucatjainak megkínzásában és megölésében, továbbá emberrablásban és csalásban. Michael Masutha dél-afrikai igazságügy-miniszter a pénteki bejelentéskor közölte, hogy a szabadlábra helyezés idejét, helyét és módját nem hozzák nyilvánosságra.

A miniszter tavaly elutasította De Kock több hasonló kérelmét, arra hivatkozva, hogy az áldozatok hozzátartozóival még nem beszéltek. Mostani sajtóértekezletén azzal indokolta a döntést, hogy "a nemzetépítés jegyében" engedik ki az elítéltet, aki megbánta bűneit és segített a hatóságoknak megtalálni több áldozatának maradványait.

A rendőrtisztet 1994-ben, Nelson Mandela és az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) hatalomra kerülésének évében tartóztatták le. Két évvel később, 1996-ban kétszeres életfogytiglanra és még 212 év börtönre ítélték, mivel bűnösnek találták 89 bűntett és vétség elkövetésében.

Bírósági tárgyalása során Eugene de Kock azt is állította egyebek közt, hogy Olof Palme néhai svéd miniszterelnök meggyilkolását a dél-afrikai titkosszolgálat szervezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.