Debalceve

Bekerített katonák - megjött a kijevi cáfolat

Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és környezete "a vádlottak padján fog felelni".

2015.01.30 11:47MTI

A kijevi hadműveleti parancsnokság pénteken cáfolta, hogy az oroszbarát szakadárok körbezárták volna az ukrán katonákat a Donyeck és Luhanszk között fekvő Debalceve térségében. Közben Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és környezete "a vádlottak padján fog felelni" az Ukrajna ellen elkövetett bűntettekért.

"Semmiféle dabalcevei katlan nincs. Nemrég beszéltem az ott szolgáló katonákkal, nem tudnak arról, hogy körbe lennének zárva" - jelentette ki Leonyid Matyuhin, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadművelet (ATO) szóvivője.

Szakadár vezetők jelentették be korábban, hogy fegyvereseik már csaknem teljesen körbezárták Debalcevénél az ukrán csapatokat. A ukrán fegyveres erők a 45 ezer lakosú Debalceve környékén uralnak egy, a szakadárok által ellenőrzött területbe beékelődött térséget, amelyet hosszú ideje próbálnak a szeparatisták - eddig sikertelenül - visszafoglalni. A hónap eleje óta rendkívül felerősödtek a támadások a térségben lévő ukrán állások és civil célpontok ellen. A városban rengeteg lakóházat ért tüzérségi találat, a helybeliek pincékben, alagsorokban kialakított óvóhelyeken húzzák meg magukat. A településen helyszíni beszámolók szerint napok óta nincs vezetékes víz, távfűtés, gáz- és áramszolgáltatás.

Ilja Kiva, a belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének helyettes vezetője pénteken cáfolta a szakadárok állítását, hogy teljesen bevették volna a Debalceve közelében fekvő Uhlehirszket. Szavai szerint a település felét a kormányerők ellenőrzik, a másik felében heves harcok dúlnak. A szakadárok előző nap támadtak rá Horlivka irányából harckocsikkal és gyalogsági alakulatokkal a településre.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt egy nap alatt 5 ukrán katona esett el, és 23 sebesült meg a kelet-ukrajnai harcokban. Hozzátette, hogy jelenleg 390 katonát ápolnak kórházakban, közülük 11 állapota súlyos.

A kormány sajtótitkársága közben arról adott hírt, hogy a harcok övezetéből az elmúlt 24 óra alatt több mint négyezer civilt menekítettek biztonságos helyre, akiknek zömét a Donyeck megyével szomszédos Dnyipropetrovszk megye fogadja.

Közben az Azovi-tenger partján fekvő, dél-donyecki Mariupol kikötőváros térségében is heves tüzérségi támadásokat intéznek a szakadárok az ukrán fegyveres erők előretolt hadállásai ellen.

Turcsinov pénteken azt állította, hogy a város kellően védett, különösen a keleti oldala, ahonnan a szakadárok támadják. Egy tévéinterjúban kijelentette, hogy a Kreml célja megsemmisíteni Ukrajnát mint független szuverén államot. Szavai szerint Putyin és környezete "a vádlottak padján felel majd", mert az általuk támogatott kelet-ukrajnai szakadárok tettei a "civilizált világban emberiesség elleni bűncselekménynek minősülnek". Emlékeztetve a Mariupol elleni véres, harminc civil halálát követelő és több mint 100 lakos sérülését okozó támadásra - amelyről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői is megállapították, hogy szakadár területről hajtották végre -, kifejtette, hogy a szakadárok békés városokat lőnek, amivel pánikot, félelmet keltenek a keleti országrészben lakó civilekben, és a lakosságra ily módon gyakorolt nyomással igyekeznek megtörni a velük szembeni ellenállást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.