Iszlám Állam

A német hadsereg iraki és törökországi küldetésre indul

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) csütörtökön megszavazta a kormány előterjesztését arról, hogy Németország felfegyverzett katonai kiképzőket küldjön Észak-Irakba az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcoló kurdok támogatására, és jóváhagyta a török-szíriai határ védelmét szolgáló NATO-misszióhoz csatlakozott német egységek küldetésének meghosszabbítását.

2015.01.29 18:43MTI
Facebook/Bundeswehr

A Bundestag mandátuma alapján a hadsereg (Bundeswehr) legfeljebb 100 kiképzővel segítheti az IÁ ellen harcoló kurd erők fejlesztését. A felhatalmazás 2016 január végéig szól.

A Törökország szíriai határvidékén 2013 elején telepített Patriot légvédelmi rakétaütegekre vonatkozó, megújított parlamenti felhatalmazás is 2016 január végéig szól. A Bundeswehr továbbra is legfeljebb 400 katonát mozgósíthat a NATO-művelet keretében, amelyben Németország mellett az Egyesült Államok és Hollandia is részt vesz. A küldetés célja annak megakadályozása, hogy a szíriai polgárháború átterjedjen a határon túlra.

A Bundestag mindkét előterjesztést nagy többséggel szavazta meg, csak a Bundeswehr külföldi bevetését elutasító ellenzéki Baloldal képviselői szavaztak nemmel. Ugyanakkor a Zöldek frakciójában a többség tartózkodott az iraki misszióról szóló szavazásnál, alkotmányjogi gondokra hivatkozva. A küldetést azért vitatják, mert nem az ENSZ, nem a NATO és a nem is az EU közös védelmi politikája keretében szervezik, pedig az alaptörvény szerint csak ezekben az esetekben lehet német katonákat külföldön bevetni. A kormányoldalon arra hivatkozva érveltek az előterjesztés mellett, hogy a Bundestag jogi szolgálatának szakvéleménye szerint a küldetés nem alkotmányellenes.

Németország kiképzők mellett fegyverekkel, járművekkel és más hadi felszereléssel is támogatja az IÁ ellen harcoló kurdokat, 70 millió euró értékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.