Pilóta megölésével fenyegetőznek

Újabb ultimátumot adott az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet azzal fenyeget egy újabb hangüzenetben, hogy megöli a fogságában lévő jordániai pilótát, ha Szadzsida ar-Risávi iraki terroristanőt csütörtökön napnyugtáig nem engedik szabadon jordániai börtönéből.

2015.01.29 07:52MTI

Az üzenetet, amelyet az IÁ a YouTube videómegosztón és a Twitter mikroblogportálon tett közzé, állítólag Goto Kendzsi japán újságíró olvassa fel, aki szintén a dzsihadisták fogságában van. A japán kormány szóvivőjének bejelentése szerint ellenőrzi a hangüzenet hitelességét.

"Goto Kendzsi vagyok. Engem kértek meg ennek a hangüzenetnek a továbbítására. Ha Szadzsida ar-Risávi nem áll készen arra a török határnál január 29-én, moszuli idő szerint napnyugtakor, hogy értem kicseréljék, akkor Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilótát azonnal megölik" - hallható a felvételen angolul.

Jordánia közben bejelentette: biztosítékot kapott az IÁ-tól arra, hogy a pilóta biztonságban van. Ammán megismételte, hogy abban az esetben kész elengedni az iraki foglyot, ha épségben kiszabadul a pilóta.

A Reuters hírügynökség szerint a két túsz sorsa feltehetőleg összefügg.

Az IÁ kedden azzal fenyegetőzött, hogy 24 óra múlva (japán idő szerint szerda este) megöli másik japán túszát és a fogságában lévő jordániai pilótát, ha követelése nem teljesül. A legújabb hangüzenetet a szerdai határidő lejárta után néhány órával tették fel az internetre. Jordánia szerdán napközben jelentette be, hogy kész elengedni a fogságában lévő iraki terroristanőt a pilótáért. A jordániai tájékoztatási miniszter viszont nem említette a japán túszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.