Litvinyenko-gyilkosság

Patológus: példátlan mértékű besugárzás okozta Litvinyenko halálát

"A sugárzás mértéke miatt Litvinyenko halottkémi szemléje valószínűleg a legveszélyesebb volt, amelyet a nyugati világban valaha is elvégeztek."

2015.01.28 19:00MTI

Példátlan mértékű besugárzás okozta Alekszandr Litvinyenko halálát - mondta a néhai orosz állambiztonsági tiszt nyolc évvel ezelőtti londoni meggyilkolásának körülményeit feltárni hivatott brit bírói vizsgálat szerdai meghallgatásán a holttestet annak idején megvizsgáló patológus szakértő.

Nathaniel Cary, a brit belügyminisztérium patológusa a hosszú ideje feszült figyelemmel várt, előző nap kezdődött vizsgálat második munkanapján kijelentette: a sugárzás mértéke miatt Litvinyenko halottkémi szemléje valószínűleg a legveszélyesebb volt, amelyet a nyugati világban valaha is elvégeztek.

A szakértő elmondta: a holttestet át kellett szállítani egy olyan helyszínre, amelyet felszereltek sugárzásbiztonsági eszközökkel, ő és kollégái pedig a vizsgálat elvégzéséhez teljes sugárzásvédelmi öltözetet viseltek, különlegesen kiképzett zárt csuklyával, amely szűrőberendezéssel ellátott befúvóval biztosította számukra a levegőt.

Cary elmondta azt is, hogy Litvinyenko több életfontosságú szerve leállt az elszenvedett heveny besugárzás miatt. Az egykori orosz ügynök szervezetébe jutott sugárzó anyag mennyisége messze felülmúlta a túlélhető adagot, és Nagy-Britanniában még nem mutattak ki ilyen mértékű alfarészecske-besugárzást halottkémi vizsgálat során - tette hozzá a brit kormány patológus szakértője.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki 2000-ben emigrált Londonba, 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérte kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta.

A brit igazságügyi vizsgálat vezető jogtanácsosa, Robin Tam az eljárást megnyitó ismertetőjében elmondta, hogy a brit hatóságok adatai szerint Litvinyenko igyekezett leleplezni az FSZB-t "elöntő" korrupciót. "Vannak olyan találgatások", amelyek szerint e törekvése hozzájárulhatott halálához - fogalmazott a jogtanácsos.

Litvinyenko özvegyének és fiának jogi képviselője, Ben Emerson a vizsgálóbizottság előtt úgy fogalmazott, hogy a volt FSZB-tisztet megölő polónium nyomai "egészen Vlagyimir Putyin (orosz elnök) moszkvai irodájáig visszakövethetők". Az ügyvéd szerint a brit vizsgálatnak ki kell mondania, hogy "Putyin nem más, mint államfőnek öltözött közönséges bűnöző", az általa vezetett Oroszország pedig "maffiaállam".

Emerson szerint "a megdöbbentő igazság az", hogy a világban tevékenykedő orosz szervezett bűnözés jelentős részét "közvetlenül a Kreml irodáiból irányítják".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.