Nem voltak követelések

A rezsiköltségek emelkedése miatt tüntettek pár százan a kijevi városháza előtt

A tüntetők, akik zöld színű, "Béke" feliratú zászlókkal érkeztek, nem fogalmaztak meg konkrét követeléseket.

2015.01.28 15:19MTI

Néhány százan gyűltek össze szerdán a kijevi városháza előtt, hogy kifejezzék nemtetszésüket a lakossági rezsiköltségek növekedése és általában az áremelkedések miatt.

A kijevi városi tanács a tervek szerint szerdán szavaz az ukrán főváros költségvetéséről és a szociális és gazdasági fejlesztések programjáról. Helyszíni jelentések szerint Vitalij Klicsko főpolgármester kiment az utcára a tüntetőkhöz, akik személyes problémáikról beszéltek a városvezetőnek.

Az lb.ua ukrán hírportál tudósítója arról számolt be, hogy a tüntetők, akik zöld színű, "Béke" feliratú zászlókkal érkeztek, nem fogalmaztak meg konkrét követeléseket. Egy egyetemista az újságírónak azt mondta, hogy 50 hrivnyát, azaz körülbelül 800 forintot ajánlottak neki azért, ha két órán át részt vesz a megmozduláson. Atrocitás nem történt, dél körül a tüntetők már kezdtek elszállingózni a városháza elől.

Közben mintegy 500 bányász vonult a kormány épülete elé, hogy nagyobb állami támogatást eszközöljön ki a szénbányászati szektornak. A demonstrálók követelik az állami költségvetés módosítását oly módon, hogy különítsenek el pluszforrásokat a bányavállalatok támogatására, valamint a bányák műszaki fejlesztésére. A bányászok ezek mellett a bérek és a nyugdíjak értékmegőrzésére is garanciát követelnek a kormánytól.

Az energetikai minisztériumban nemrég "nem jelentős mértékű" leépítéseket jeleztek előre az állami bányákban, valamint azt, hogy áprilistól elindítják az állami kézben lévő 35 szénbánya privatizációs folyamatát.

A demonstráció békésen zajlik, rendbontásokról egyelőre nem érkezett hír.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.