Influenza

Hongkongban nyolcan haltak meg egy napon a járvány miatt

Nyolc influenzás beteg halt meg kedden Hongkongban, az idén eddig 59-en estek áldozatul az öt év óta legsúlyosabb járványnak, közülük a harmadik héten 31-en.

2015.01.28 07:39MTI
Fotó: archív

A szakemberek előrejelzése szerint a vírus, amely idén előbb jelentkezett a szokásosnál, áprilisig is járványt okozhat, és több mint kétszáz emberéletet követelhet. Eddig 118 beteget kellett intenzív ellátásban részesíteni, közöttük van egy kétéves kislány is, akinek súlyos tüdőgyulladása van.

Az elhunytak valamennyien felnőttek, többségükben idősek voltak. Csaknem nyolcvan százalékuknak valamilyen krónikus betegsége is volt. Általában az éves influenzajárványok domináns törzsét, a H3N2-t mutatták ki a szervezetükben.

E hét elejéig hetven iskola, idősek otthona és egyéb intézmény 174 megbetegedést jelentett. Az orvosok szerint a munkaképes korúak körében az influenza enyhébb lefolyású, nem igényel kórházi ellátást. A beszámolók szerint a járvány nagy terhet ró a kínai különleges közigazgatási övezet egészségügyi intézményeire, több kórház már helyhiányra panaszkodott.

Ezzel egy időben Kína szárazföldi részén, elsősorban a szomszédos Kuangtung tartományban mind több madárinfluenzás megbetegedésről adnak hírt. Az idén már 23 esetet regisztráltak. Sajtójelentések szerint a betegség terjedésének megakadályozása a tartományban és Hongkongban is csirkék ezreinek levágáshoz, illetve az élőállatpiacok forgalmának korlátozásához vezetett. Az idei télen madárinfluenzás megbetegedéseket jelentettek már Sanghajból, Csianghsziból és Csöcsiang tartományból is. Fucsienben, ahonnan 15 esetről számoltak be, legkevesebb egy ember meghalt. H7N9-fertőzést először 2013 márciusában fedeztek fel emberen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.