Nyolc évvel ezelőtt ölték meg

Litvinyenko-gyilkosság: megkezdődött a brit bírói vizsgálat

Elkezdődött kedden Londonban az a hosszú ideje feszült figyelemmel várt igazságügyi vizsgálat, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt nyolc évvel ezelőtti londoni meggyilkolásának körülményeit hivatott feltárni.

2015.01.27 16:09MTI

A vizsgálatot vezető felsőbírósági bíró, Sir Robert Owen megnyitó beszédében bejelentette: felajánlotta az ügy két fő gyanúsítottjának, Alekszandr Lugovojnak és Dmitrij Kovtunnak - Litvinyenko egykori ügynöktársainak -, hogy videókapcsolaton keresztül tegyenek tanúvallomást.

Sir Robert hozzátette: a vizsgálat előkészítésének idején betekintést nyert a brit kormány által a Litvinyenko-üggyel kapcsolatban összegyűjtött titkosszolgálati anyagokba, amelyek megteremtik az alapját annak a kiinduló feltételezésnek, hogy az orosz kormányt felelősség terheli Litvinyenko haláláért.

A vizsgálat jogi főtanácsadója, Robin Tam a vizsgálati anyag többórás ismertetése során kiemelte, hogy a brit hatóságok adatai szerint Litvinyenko igyekezett leleplezni az orosz állambiztonsági szolgálatot (FSZB) "elöntő" korrupciót. "Vannak olyan találgatások", amelyek szerint e törekvése hozzájárulhatott halálához - fogalmazott a jogtanácsos.

Tam szerint a vizsgálóbizottság elé megfontolásra beterjesztendő dokumentumok között van olyan is, amely bizonyítja, hogy az az FSZB-egység, amelyben Litvinyenko is szolgált, 1997-ben utasítást kapott Borisz Berezovszkij megölésére.

Berezovszkij orosz nagybefektető volt, aki szembekerült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és Litvinyenkóval csaknem egy időben, 2000-ben szintén Londonba emigrált. Nagy-Britanniától menedékjogot kapott; távollétében rendkívül nagy értékre elkövetett sikkasztás és csalás címén 20 év börtönre ítélték hazájában. Litvinyenkóval minden eddigi vizsgálati adat szerint szoros kapcsolatban állt, és egy ideig ő pénzelte a volt FSZB-ügynököt londoni letelepedésük után.

Berezovszkijt két éve holtan találták az angliai Ascot közelében lévő birtokán. A Scotland Yard vizsgálatai szerint önkezével vetett véget életének.

Robin Tam keddi ismertetése szerint Litvinyenko annak idején figyelmeztette Berezovszkijt, és megpróbálta az FSZB felső vezetésével is felvenni a kapcsolatot az ügyben. Litvinyenkót 1998 júliusában fogadta is az FSZB éppen akkor kinevezett új vezetője, "bizonyos Vlagyimir Putyin" - mondta a londoni vizsgálat jogtanácsosa.

Tam szerint a beterjesztendő bizonyítékok között szerepel, hogy Litvinyenko nem volt megelégedve a Putyintól és más FSZB-vezetőktől kapott válaszokkal, és 1998 novemberében példátlan módon a nyilvánosság elé tárta a biztonsági szolgálat ügyeit.

A brit vizsgálat jogtanácsosa szerint felmerül a kérdés, hogy lehet-e kapcsolat e lépés és Litvinyenko nyolc évvel későbbi londoni meggyilkolása között.

Alekszandr Litvinyenkót, aki alezredesi rangot viselt az FSZB-ben, 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol Lugovojjal és Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a hazájában később parlamenti képviselővé választott Andrej Lugovoj ellen, és kérte kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.