Harc a közöny ellen

Századik napja tiltakoznak a horvát veteránok

Századik napjába fordult kedden az a tiltakozó akció, amelyet a horvát veteránok folytatnak a veteránügyi minisztérium előtt a balközép kormánykoalíció közönye ellen.

2015.01.27 15:21MTI

Az 1991-95-ös szerb-horvát háború egykori résztvevői a karácsonyt és a szilvesztert is a szabadban felállított sátrakban töltötték. Kolinda Grabar-Kitarovic januárban megválasztott jobbközép horvát elnök választási győzelme utáni első útja is a veteránok sátrába vezetett.

A tüntetők egyik követelése az, hogy Predrag Matic veteránügyi miniszter és két helyettese mondjon le, mert szerintük alkalmatlanok, és felelőtlenül vezetik a minisztériumot, de leginkább azért, mert megalázóan és lenézően bánnak velük.

Másik követelésük, hogy a kormány rendezzen nyilvános vitát a horvát veteránok jogairól szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről, és a parlament foglalja azt alkotmányba.

A veteránok szerint erre azért van szükség, hogy megvédjék a horvát háború és a harcosok becsületét, s hogy a jövőben egyetlen kormány se tudjon ezen változtatni.

Horvátországban évente 100-120 veterán követ el öngyilkosságot a tüntetők szerint.

Követeléseik máig számos vitára adnak okot. Sokak szerint csak saját pénzügyi juttatásaikat akarják biztosítani, és nem érdekli őket, hogy mások sokkal hátrányosabb helyzetben vannak.

Nagyon sokan viszont mellettük állnak. Nemcsak céljaikkal értenek egyet, hanem anyagilag is segítik őket. A sátrakba naponta kétszáz adag élelem érkezik, amelyet a tüntetők sokszor megosztanak a hajléktalanokkal és más rászorulókkal.

Duro Glogoski, a mozgássérült veteránok egyesületének elnöke a Jutarnji List című horvát napilapnak nyilatkozva elmondta: az ország minden részéből kapnak támogatást, és mindennel ellátják őket, amire szükségük van ahhoz, hogy az utcán tudjanak élni. A kérelmek ügyében azonban a mai napig nem történt előrelépés. A veteránok fogadkoznak, ha kell további száz napot is a szabadban töltenek, hogy elérjék céljaikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.