88 tag, 8 milliárd forint

Megbukott a nagy kelet-európai cigarettacsempész-hálózat

Lengyelországból, Ukrajnából és Magyarországról szállította a csempészcigarettát Olaszországba az az olasz és kelet-európai bűnhálózat, amelynek leleplezését kedden jelentették be az olasz hatóságok. A banda 88 tagját őrizetbe vették, további több mint 300 gyanúsított, köztük magyarok, ellen feljelentést tettek.

2015.01.27 12:01MTI
Fotó: archív

Az olaszországi Trento pénzügyőrsége és az olasz maffiaellenes hatóság 2008 óta követte a Kelet-Európából érkező csempészcigaretta útvonalát és szállítóit. A francia, lengyel és magyar hatóságok együttműködésével folytatott nyomozásnak sikerült azonosítania és felszámolnia a csempészéshálózatot működtető öt bűnszervezetet.

A 88 bandatagot Olaszországban és más országokban tetten érve - azaz csempészés közben - vették őrizetbe. További több mint 300 ellen tettek feljelentést: közöttük vannak olaszok, görögök, németek, oroszok, ukránok, lengyelek, románok, szlovákok és magyarok is. A csempészhálózat ukrajnai bandáját egy volt kézilabdabajnok vezette, akinek a nevét az olasz hatóságok nem hozták nyilvánosságra.

A csempészcigaretta Lengyelországból, Ukrajnából és Magyarországról érkezett Itáliába az északkelet-olaszországi határátlépőkön (Brennero, Tarvisio, Trieszt) keresztül, vagy Görögországon át hajóval az olasz Ancona, Bari és Brindisi kikötőjébe. A csempészárut minden elképzelhető járművel szállították: kamionnal, személygépkocsival, lakókocsival és még mentőautóval is. A cigarettát a járművekben e célra kialakított rejtekhelyeken halmozták fel. A lefoglalt járműveknek dupla fala volt vagy magasított padlózata, amelyben el tudták rejteni a csempészárút.

Az olasz hatóságok 106 tonna csempészcigarettát foglaltak le, ami 530 ezer kartonnak, ötmillió csomagnak felel meg. Piaci értéke 27 millió euró (több mint nyolcmilliárd forint).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.