Kínos események

Molesztálási botrányok sorozata az izraeli rendőrségnél

Egy év alatt hat izraeli főtiszt kényszerült visszavonulni a rendőrségtől különböző vétségek miatt kitört botrányok közepette, s várhatóan kedden a főkapitány-helyettes is beadja lemondását.

2015.01.27 10:55MTI
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Niszim Mór, az izraeli rendőrség második embere ellen egy rendőrnővel szembeni viselkedése miatt nyomoz a rendfenntartó szervezet belső vizsgálati osztálya, ahol már nyolc további nő jelentkezett vele szemben tanúvallomásra hasonló molesztálási ügyekben. A rendőrtisztet ráadásul az igazságszolgáltatás akadályozásával és bizonyítékok eltüntetésével is vádolják, mert kihallgatása előtt törölte a mobiltelefonján tárolt összes szöveges üzenetet.

A Mór-ügy és a tavaly nyilvánosságra került többi hasonló eset miatt Sáj Nicán államügyész hétfőn felszólította a rendőrség összes női alkalmazottját, hogy jelentsék fel az őket molesztáló rendőrtiszteket, bármilyen rendfokozatot viseljenek is azok. A kneszetnek a nők helyzetével foglalkozó bizottsága rendkívüli ülés sürgős összehívását kérte a parlament titkárságától a rendőrségnél felszínre került molesztálási ügyek megtárgyalására.

Johanan Daninó, az izraeli rendőrség főkapitánya hétfőn a rendőrtiszti főiskolán tett látogatásán kijelentette, hogy válságba került az intézmény, és "nem lehet naprendre térni a történtek felett". „A kínos események ártottak a lakosság bizalmának, a bűnözés és a terror elleni harcnak, s gyökeres kezelést igényelnek. Ugyanakkor a közvéleménynek azt is tudnia kell, hogy mindezek ellenére megbízhat a rendőrségben” - tette hozzá Daninó.

A Mór-ügy vasárnap kirobbanása előtt két nappal Kobi Kohen főtiszt, a ciszjordániai rendőri egységek vezetője jelentette be távozását a szervezet kötelékéből egy rendőrnővel fenntartott tiltott, bizalmas kapcsolata miatt. Korábban a központi egységek vezetője vonult vissza önként, miután a Háárec című újság egy fényképet közölt, amelyen otthonában baráti összejövetelen látható egy súlyos bűnök elkövetésével gyanúsított ügyvéd társaságában.

Egy további rendőr főtiszt szabadságra vonult, mert előnyök nyújtásával vádolják egy nyomozásban, a jeruzsálemi főparancsnok pedig „személyes okokból” hagyta ott a szervezetet, hogy úgymond „véget vessen riválisai ellene terjesztett pletykáinak”. Egy év alatt az izraeli rendőrség hat magas rangú vezetője szerelt le, ami az izraeli lapok szerint súlyos kihívást jelent a szervezet további zökkenőmentes működése szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.