Évforduló

Szabadlábra helyezték Mubarak fiait

Elhagyták a börtönt hétfőn Hoszni Mubarak fiai, egy nappal az egyiptomi exállamfő három évtizedes hatalmának véget vető felkelés negyedik évfordulója után.

2015.01.26 17:20MTI

A négy éve fogva tartott Gamál és Aláa Mubarak szabadon engedéséről már múlt csütörtökön bíróság döntött, sajtóértesülések szerint azonban a hatóságok túl kockázatosnak ítélték meg a fivérek szabadlábra helyezését a forradalmi évforduló előtt.

Aláa és Gamál Mubarakot apjukkal együtt 2014 májusában ítélték el az egyiptomi sajtóban "elnöki paloták pereként" ismertté vált ügy miatt. Az akkori vád szerint több mint 125 millió egyiptomi fontot (közel 4,6 milliárd forint) sikkasztottak el az említett paloták renoválására szánt költségvetésből, és az összeget saját ingatlanjaik bővítésére fordították. Előbbieket akkor négy-négy, a 86 éves exelnököt három év szabadságvesztésre ítélték.

A fővárosi semmítőszék január 13-án eltörölte börtönbüntetésüket, és a múlt csütörtöki határozat értelmében az újrainduló per alatt szabadlábon védekezhetnek.

Hoszni Mubarakot ezen kívül már tavaly novemberben felmentették az Egyiptomban az "évszázad pereként" emlegetett eljárásban is, amelyben azt vizsgálták, hogy az exállamfő elrendelte-e több száz tüntető meggyilkolását a 2011-es felkelés alatt. Az ő szabadon engedéséről egyelőre nem született döntés, ő továbbra is abban a börtönszanatóriumban tartózkodik, amelyben az elmúlt évek alatt ellene folyó eljárások miatti fogságának nagy részét töltötte.

A 18 napos, mintegy 800 emberéletet követelő felkelés negyedik évfordulója sem telt el erőszak nélkül: hivatalos források szerint legalább tizennyolcan - köztük három rendőr - vesztették életüket a vasárnapi megmozdulások alatt. Egyes hírügynökségi források 25 halálos áldozatról szólnak.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet hétfői közleményében élesen bírálta a biztonsági erők fellépését a tüntetőkkel szemben. "Négy évvel az egyiptomi forradalom után a rendőrség továbbra is rendszeresen öl meg tüntetőket" - idézi a dokumentum Sarah Leah Whitsont, az emberjogi szervezet regionális részlegének igazgatóját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.