Exit poll

A Sziriza nyerte a görög választásokat

A Radikális Baloldal Koalíciója nyerte meg a vasárnapi görögországi előre hozott parlamenti választásokat: a leszavazott választók körében végzett felmérések (exit poll) szerint Alekszisz Ciprasz pártja a szavazatok 35,5-39,5 százalékát kapta, miközben a kormányzó Új Demokrácia (Nea Dimokratia - ND) a voksok 23-27 százalékát szerezte meg.

2015.01.25 19:39MTI

A legfrissebb előrejelzések szerint a Sziriza 146-158 parlamenti mandátummal számolhat, miközben a konzervatívok 65-75 helyet kaphatnak a görög törvényhozásban. A 300 fős görög parlamentben 151 mandátum megszerzésére van szükség az abszolút többség eléréséhez.

A harmadik helyért fej-fej mellett küzd a To Potami (A folyó) nevű balközép párt és a szélsőjobboldali Arany Hajnal: az exit poll adatok szerint mindkét pártnak 6,4-8 százalékos a támogatottsága. A kormánykoalícióhoz tartozó, szocialista PASZOK mindössze 4,2-5,2 százalékos eredményt érhetett el.

A Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) szóvivője szerint a párt "történelmi győzelmet aratott" a vasárnapi görögországi választásokon, ami "üzenet egész Európának". "Egyértelmű, hogy történelmi győzelmet arattunk, ami nemcsak a görög embereket érinti, hanem minden európai népet. Ez nagy megkönnyebbülés minden európainak. A kérdés csak az, hogy mekkora a győzelmünk" - mondta Panosz Szkurletisz szóvivő a Mega tévécsatornának. A szóvivő szerint a Sziriza győzelme "a társadalmi igazságosság és méltóság visszatérését, a demokrácia visszatérését" jelentené, mert az utóbbi évek "vad megszorításait megsínylette a demokrácia".

Elismerte vereségét a konzervatív kormánypárt

Elismerte pártja választási vereségét a kormányon lévő konzervatív Új Demokrácia (Nea Dimokratia) görög párt egyik vezető politikusa. "Vesztettünk. A vereség mértéke egyelőre még nem világos" - mondta Makisz Voridisz egészségügyi miniszter.

freedigitalphotos.net/zdiviv

Nem kell szélsőséges piaci reakcióktól tartani

Szemben a szélsőséges piaci reakcióktól tartó általános vélekedéssel, számos, a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó közgazdász szerint a görögországi választásoknak nem lesznek átütő erejű következményei. A parlamenti választás eredménye meghatározó lesz ugyan Görögország jövőjére nézve, szélesebb piaci hatásait azonban felfogja majd az ország viszonylagos elszigeteltsége az euróövezeti pénzügyi rendszertől, valamint az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön bejelentett kötvényvásárlási programja - véli Lucy O'Carroll, az Aberdeen Asset Management közgazdásza. "A fertőzésveszély teljesen nem múlt el ugyan, de jelentősen mérséklődött" - tette hozzá.

Carlo Messina, az olasz Intesa Sanpaolo SpA. bank vezérigazgatója egy interjúban kifejtette, hogy egyáltalán nem tart a görög választások piaci mellékhatásaitól. Az EKB mennyiségi monetáris lazító intézkedése szerinte is megfelelő mozgásteret biztosít a piacoknak, valamint lehetőséget nyújt a görög adósság ahhoz elegendő mértékű átütemezéséhez is, hogy az országnak ne kelljen elhagynia az euróövezetet.

Nem lenne ajánlatos teljesen leírni a dominóhatás bekövetkezésének a lehetőségét - véli viszont Peter Westaway, a Vanguard Asset Management vezető közgazdásza. "Tény, hogy Görögország most el van szeparálva valamelyest, hiba lenne azonban azt gondolni, hogy nincs már a játszmában. Az euróövezet nagyon is káros következményekkel járó elhagyása egyáltalán nem zárható ki" - mondta.

Az AXA Investment Management szakértői számítanak némi piaci volatilitásra a választásokat követően. "A Görögország és hitelezői között kezdődő tárgyalások által okozott bizonytalanság mindenképpen rányomja majd a bélyegét a kockázatosabb befektetési kategóriákra, legalábbis az euróövezeten belül" - mutattak rá előrejelzésükben, hangsúlyozva azonban, hogy a radikális baloldali Sziriza párt választási győzelme még így is legfeljebb csak "marginális" hatással lehet a tényleges euróövezeti folyamatokra.

"Ha a Sziriza nem működik együtt, Németország esetleg kénytelen lesz megkérni Görögországot, hogy hagyja el az euróövezetet" - véli Mark Burgess, a Threadneedle Investments befektetési szakembere.

A Sziriza szóvivője viszont cáfolta, hogy a piacok negatív reakcióval fogadnák a párt választási győzelmét. "Győzelmünk egész Európa számára egy új korszakot nyit meg, egy olyat, amelyben a gazdasági növekedés és a fejlődés veszi át a megszorítások helyét" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.