Ukrán válság

Háborog Európa: legyen vége az ukrajnai harcoknak!

Az Európai Tanács rendkívüli ülésének sürgős összehívását kérte vasárnap Lettország, az Európai Unió soros elnöke, és Ferenc pápa is felemelte hangját.

2015.01.25 14:24MTI

Lettország az Európai Tanács sürgős összehívását kéri, megvétózott BT-nyilatkozat

Az Európai Tanács rendkívüli ülésének sürgős összehívását kérte vasárnap Lettország, az Európai Unió soros elnöke a délkelet-ukrajnai Mariupol ellen elkövetett, 29 halálos áldozatot követelő tüzérségi támadás miatt, és közben Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy elítélő nyilatkozat elfogadását.

A lett külügyminisztérium közleményében ítélte el a mariupoli támadást és a Kelet-Ukrajnában kibontakozó újabb erőszakhullámot.

"A Moszkva-párti terrorcsoportok támadása Mariupol és más kelet-ukrajnai városok ellen, a polgári lakosság elleni embertelen és cinikus cselekedeteik teljesen alátámasztják, hogy Oroszország nem érdekelt a konfliktus békés rendezésében" - idézte a külügyi közleményt az UNIAN hírügynökség.

Riga szerint szemlátomást csupán álarc és színlelés volt az, hogy Oroszország részt vett a többoldalú béketárgyalásokban, és ugyanez mondható el a Moszkva által javasolt "békekezdeményezésekről" is.

"Az agresszió szervezőinek tudniuk kell, hogy a nemzetközi közösség határozottan és keményen fog reagálni a konfliktus további kiéleződésére" - áll a soros EU-elnök Lettország külügyi közleményében.

A Mariupol elleni rakétatámadásokban 29 civil halt meg és 93-an megsebesültek, negyvenen közülük nagyon súlyosan. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megerősítette, hogy a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött területről indították a rakétákat.

Diplomáciai források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint szombaton brit javaslatra kísérletet tett arra, hogy elítélő nyilatkozatot fogadjon el a mariupoli támadásról, de a testületben vétójoggal rendelkező Oroszország ezt megakadályozta. A BT-dokumentum a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábbi nyilatkozatához hasonlóan elítélte volna a támadást és szorgalmazta volna az eset elfogulatlan kivizsgálását.

Egy névtelenül nyilatkozó ENSZ-diplomata szerint Oroszország azt kifogásolta, hogy a nyilatkozatban szerepelt volna a Moszkva-barát szakadárok közelmúltbeli nyilvános provokatív és felelőtlen megnyilvánulásainak az elítélése, miközben a BT nyugati tagországai több alkalommal elutasították a kijevi kormány agresszív állásfoglalásainak és cselekedeteinek az elítélését.

A BT-nyilatkozatban szerepelt volna Olekszandr Zaharcsenkónak, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" vezetőjének a neve, aki pénteken bejelentette, hogy nem folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, és nagyszabású offenzívát indítanak a megye egészének elfoglalására. Zaharcsenko pénteken azt cáfolta azonban, hogy támadást készülnének indítani Mariupol elfoglalására.

A lengyel külügyminisztérium elítélte vasárnap a mariupoli civil lakosok életét kioltó tüzérségi támadást a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött területről, és követelte a vétkesek felelősségre vonását. A lengyel külügyminisztérium ezt a tűzszünet és a minszki megállapodások megdöbbentő megsértésének nevezte. "Ismét ártatlan, békés polgárok, köztük nők és gyerekek fizettek életükért azért, mert ezeket a megállapodásokat nem hajtják végre" - közölte a lengyel külügyi tárca.

Ferenc pápa: legyen vége az ukrajnai harcoknak!

Fotó: Twitter/Ukraine@war

Az Ukrajnában zajló harcok azonnali beszüntetését szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

Az Úrangyala-imádságot (Angelus) megelőző szavaiban a katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki a megfogalmazása szerint elmérgesedő kelet-ukrajnai helyzet miatt, amely számos áldozatot követel a civil lakosság soraiban. Ferenc pápa azt mondta, imádkozik a szenvedőkért.

Az egyházfő felhívást intézett a szembenálló felekhez arra kérve őket, hogy indítsák újra a párbeszédet és minél előbb vessenek véget a harcoknak.

Az egyház hagyománya szerint január utolsó vasárnapján a pápa az Actio Catholica katolikus mozgalom fiataljaival békegalambot reptet a magasba a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre nyíló ablakából. Most először a pápa fehér galamb helyett léggömböt eresztett, mivel tavaly a felszálló galamb a római sirályok zsákmánya lett.

Ferenc pápa megemlékezett a leprások vasárnapra eső világnapjáról is hangsúlyozva, hogy a lepra a "szegénység betegsége".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.